Efter jättebedrägerierna: Regeringen vill skärpa kontrollen av små företag

Uppdaterad
Publicerad

Små företag behöver inte ha någon revisor som granskar räkenskaperna, något som återkommande visat sig utnyttjas av kriminella.

Nu öppnar regeringen för en ändring.

– Min uppfattning är att det behövs en mycket bättre kontroll, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

För tio år sedan avskaffade alliansregeringen revisionsplikten för små aktiebolag. Syftet var att minska krånglet och kostnaderna för småföretagen, som därmed kunde välja bort att ha en revisor som granskade räkenskaperna.

Men under åren som gått har flera myndigheter framfört kritik mot avskaffandet, som anses ha hjälpt den ekonomiska brottsligheten.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

– Inom kriminologin brukar man prata om kapabla väktare, de som kan upptäcka brott. Revisorn är en sådan. Tar man bort den så minskar upptäcktsrisken och brottet kanske upptäcks senare, om ens alls, sa till exempel Stefan Lundberg, dåvarande chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT hösten 2020.

Småföretag blev jätteaktörer

Flera granskningar har visat hur småföretag utan revisor kunnat skriva upp sina omsättningar till mångmiljonbelopp, vilket utnyttjats till omfattande kredit- och momsbedrägerier.

I den så kallade mobilhärvan, som beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva, finns en rad bolag som kunnat öka sin omsättning dramatiskt utan att utsättas för någon revisorsgranskning – helt enkelt eftersom de inledningsvis varit för små för att omfattas av revisionsplikten.

Socialdemokraterna har inte velat driva en återinförd plikt med hänvisning till att den saknat majoritet i riksdagen. Men nu ska frågan ses över av en utredning, tillsammans med andra åtgärder för att hindra att företag används som brottsverktyg. (Se faktaruta.)

Utrett till efter valet

– Jag har sett att Riksrevisionen och Ekobrottsmyndigheten slagit larm om detta. Jag har sett de exempel som inte minst SVT lyft fram i sina granskningar. Jag är beredd att gå vidare med att återinföra revisionsplikt för de små bolagen så vi får stopp på fusk och fiffel i den här sektorn, säger Morgan Johansson. (Se video.)

Han uppger att totalt 175 000 aktiebolag skulle omfattas. Utredningen ska vara klar 2023 och riksdagen kommer därmed inte att ta ställning till några förslag före valet.

De tidigare allianspartierna har tidigare avvisat idén om återinförd revisionsplikt, men Moderaterna har under året öppnat för en förändring av reglerna just med hänvisning till att dagens system utnyttjas av kriminella. Även Sverigedemokraterna har uttryckt att man är öppna för någon typ av förändring av samma skäl.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

LÄS MER: Svenskt Näringsliv kritiska till återinförd revisionsplikt

Nya utredningen om bolag som brottsverktyg

Utredningen ska motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter.

Bland uppdragen ingår:

att överväga frågan om revisionsplikt för små aktiebolag.

att utreda om Bolagsverkets kontrollerande roll kan stärkas för att förebygga brott.

att överväga tidsfrister för inlämning av årsredovisningar till Bolagsverket, och en skyldighet att lämna in dem digitalt.

att bedöma om bolagskapningar ska kriminaliseras.

Utredningen ska redovisas den 22 juni 2023.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet