Efter kritiken – Lind svarade inte på frågor från SVT

Uppdaterad
Publicerad

Redan första dagen som kulturminister kom kritik mot Amanda Lind (MP). Kritiken handlade om att hon i ett inlägg på sociala medier hyllat Mehmet Kaplan. Lind har kommenterat kritiken via mejl, men ville till en början inte kommentera direkt för public service-bolaget SVT. Under tisdagen har emellertid Amanda Lind accepterat att intervjuas av Rapports reporter. Hon kommer även vara med i SVT:s Kulturnyheterna.

Den nya kultur- och demokratiministern Amanda Lind medverkade i TV4 i dag för att bemöta kritiken efter ett inlägg i sociala medier där hon hyllat den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan, som avgick efter samröre med extremister.

Efteråt försökte SVT intervjua Lind utanför studion, men hon ville inte ställa upp. Att ministern inte svarar på frågor ställer sig Regeringskansliets pressavdelning frågande till.

– Det låter märkligt. Bäst person att svara på varför är Linds egen pressekreterare, säger Pernilla Eldblom, presskommunikatör på Regeringskansliet.

”Begränsat schema”

Amanda Linds pressekreterare Anna Söderström skriver i ett sms till SVT Nyheter att ”ministerns tidsschema är begränsat och att dagens åtaganden inte gett utrymme till fler intervjuer”.

Samma anledning uppgavs vara anledningen till att Lind inte kunde närvara i SVT:s Morgonstudion i dag.

Hyllade journalistik

När Amanda Lind presenterades som ny minister i går tog hon upp vikten av granskande journalistik. Även statsminister Stefan Löfven hyllade den oberoende journalistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.