Kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff i riksdagshuset den 21 januari 2019. Foto: Anders Wiklund /TT

Nya kulturministern Amanda Lind om sitt uttalande om Kaplan: ”Han är en del av vår historia”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) medverkade i TV4 på tisdagen för att förklara sitt inlägg i sociala medier där hon hyllat den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan, som tvingades avgå efter samröre med extremister.

– Han begick misstag. Han avgick. Det var rätt. Det var bra, sade kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Däremot är han en del av vår historia. Det var det jag ville visa.

– Jag har tagit avstånd från det han gjorde.

Det var på söndagskvällen som den tillträdande kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) publicerade en hyllning av Miljöpartiets tidigare statsråd i sociala medier. Något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

”Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 och 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skriver Amanda Lind i inlägget, under en bild på partikollegorna från den gångna mandatperioden.

I ett inlägg på sin Instagram och Facebook i söndags hyllade Amanda Lind (MP) den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan. Foto: Skärmdump Facebook

Amanda Lind har meddelat via sin pressekreterare att hon avböjer att medverka i SVT. Men hennes ministerkollega Anders Ygeman (S) försvarar Lind i SVT:s Morgonstudion.

– Jag uppfattar det mer som att hon som partisekreterare ville tacka de gröna ministrarna, och då åkte han med på ett bananskal.

Samröre med extremister

Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister 2016, efter att det uppdagats att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna och den islamistiska organisationen Milli Görüs, samt att han jämfört Israels behandling av palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

Björklund kritisk

Liberalernas partiledare Jan Björklund sa på måndagen att Amanda Lind måste förtydliga vad hon menade och ta avstånd från Kaplans agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.