Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm hårt åt Moderaterna i ett internt brev. Foto: TT

L:s partisekreterare går hårt åt Moderaterna i internt brev

Uppdaterad
Publicerad

Efter SD-bråket inom Alliansen går Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm hårt åt Moderaterna. I ett internt brev lägger hon huvudansvaret på allianskollegan.

”Deras agerande har skadat förtroendet både för Allianssamarbetet och för Liberalerna”, skriver hon.

De senaste dagarna har präglats av bråk inom Alliansen, det har handlat om Sverigedemokraterna ska kunna få poster som utskottsordförande i riksdagen efter valet.

Brevet som först publicerades i Expressen skickades under söndagen och börjar med att Maria Arnholm beklagar de senaste dagarnas händelser.

Val 2018 – #dinröst

”Det är ett stort misslyckande när det blir svårt och jobbigt att vara Liberal i en tid när vi alla behöver få vara stolta och offensiva valarbetare. Idag vill jag därför skriva ett extra partisekreterarbrev, efter några dygn som har präglats av politisk röra, oklara konflikter och motstridiga uppgifter”, skriver hon.

Samtidigt är hon ledsen för hur den interna kommunikationen hanterats.

”Vår interna kommunikation har tagit för lång tid och den har inte svarat på alla frågor. Jag vet att det har varit jobbiga dagar för alla, och jag är så ledsen för det.”

”En katastrof”

Hon betonar att Sverigedemokraterna är Liberalernas huvudmotståndare:

”Det är ett parti som existerar för att motarbeta allt det som är kärnan i liberalismen: människors lika värde, individens frihet, kunskap, förnuftstro och en positiv syn på utveckling och möjligheter. Att ett sådant parti kan bli Sveriges största eller näst största parti efter valet – det är inget annat än en katastrof.”

Kritiska mot M

Maria Arnholm är mycket kritisk mot Moderaterna, som hon menar bär huvudansvaret för det som hände.

”Det är tydligt att de har ett intresse av att sprida en annan bild av Alliansens inställning till SD. Deras agerande har skadat förtroendet både för Allianssamarbetet och för Liberalerna”, skriver hon.

Hon skriver också att planen var att diskussionerna kring utskottsposterna egentligen skulle ha presenterats under Almedalsveckan – men att nyheten läckte.

Stämmer inte

Men enligt SVT Nyheters källor stämmer inte det.

Det fanns ingen överenskommelse om att göra ett utspel i Almedalen om hur man ville att utskottsordförandeposterna skulle fördelas. I själva verket var hela upprinnelsen till sprickan i Alliansen att Sveriges Radio Ekot ställde frågor om utskottsordförandeposterna och att gruppledarna kom överens om hur de skulle svara.

”Hade gemensam ståndpunkt”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger också till SVT Nyheter att Maria Arnholms uppgifter inte stämmer.

– Ekot kontaktade gruppledarna innan midsommar, gruppledarna gjorde en intervju, sedan är det Ekot som väljer när man vill presentera detta. Men vi hade en gemensam Alliansståndpunkt och den framförde också gruppledarna.

Hon menar att Maria Arnholms kritik mot M får stå för henne.

– Den stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet