Efter SVT:s avslöjande: NFC tar till sig kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare, advokater och experter har reagerat kraftigt på torsdagens avslöjande om att NFC, Nationellt forensiskt centrum, inte analyserar alla brottsplatsspår fullt ut, och att de inte tydligt talar om detta.

NFC:s avdelningschef Helena Trolläng tror inte att det finns några olösta mord på grund av dna-gränserna. Samtidigt tar hon till sig av kritiken om att NFC ger för lite information om vad som gjorts med brottsplatsspåren.

– Vi får ta till oss den frågan och fundera över om vi skulle behöva vara ännu mer pedagogiska i sakkunnigutlåtandena, säger hon.

Helena Trolläng poängterar att NFC kan gå under gränsvärdet och fullfölja analysen av dna-spår vid grova brott.

– Jag känner mig trygg över att ingen mördare blivit oskyldigt dömd på grund av den metodik vi har. Jag känner mig också trygg med att vi inte har några olösta mord i Sverige på grund av den gräns vi har, säger Helena Trolläng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.