Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet, tror inte att åtal kommer väckas. Foto: Håkan Claesson

Experten om Palmemordet: Tyder på att det inte blir åtal

Uppdaterad
Publicerad

Den som mördade Olof Palme kan vara död, vilket innebär att möjligheten att väcka åtal av förklarliga skäl försvinner. Här benar SVT Nyheter ut vad det skulle betyda för rättsläget och huruvida fallet ändå ändå kan bli ”löst”.

På onsdag kommer Palmegruppens åklagare Krister Petersson presentera någon form av lösning på Palme-mordet. Enligt många bedömare kan den gärningsman som pekas ut som Olof Palmes mördare vara avliden, något Krister Petersson själv har berört.

Är gärningsmannen avliden kan åklagaren av förklarliga skäl inte väcka åtal, men enligt Justitiekansler Mari Heidenborg kan fallet ändå anses vara ”löst”, givet vad som presenteras.

– Det är klart att det inte blir rättssäkert på samma sätt som om det blir en domstolsprövning, men ett brott kan anses vara uppklarat även om man inte kan föra talan mot någon. Det är bland annat när man kan konstatera att det finns en gärningsman men att personen inte går att lagföra, säger hon till SVT Nyheter.

Mari Heidenborg drar paralleller till barn som begår brott.

– I vanliga fall gör man inget utan åklagaren konstaterar bara att det är de här barnen som har begått de här brotten.

Experten: Tyder på att åtal inte kommer väckas

Hittills har ingen delgivits misstanke om brottet vilket talar mycket för att åtal inte kommer att väckas, enligt Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet.

– Annars hade någon åtminstone få en offentlig försvarare utsedd, och med största sannolikhet hade någon häktats, säger han.

Men vad är det som krävs för att allmänheten ska acceptera att mordet är löst utan att det sker en process i en domstol? Vad är det som måste komma fram då?

– Man måste förklara så mycket om vad som har hänt kring mordet och i samband med mordet så att andra lösningar framstår som osannolika. Det är ju så man resonerar i en domstol också.

”En del av tragiken”

Eric Bylander håller inte med om att man kan säga att mordet är löst även utan en fällande dom i domstol.

– Det är ju en del av tragiken i det här nationella traumat. Är det så att personen, som sannolikt skulle kunna bli fälld för det här, är avliden då kommer vi aldrig med den säkerhet att få veta hur det gick till som vi skulle kunna ha fått om vi hade kunna fälla någon till ansvar i domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besked i Palme-utredningen

Mer i ämnet