Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en gråzon om operationerna verkligen är lagliga” – hör Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten. Foto: Isabell Höjman/TT, SVT

Jämställdhetsmyndigheten: Läkarna borde kunna förlora legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En laglig gråzon, och att sprida en farlig myt om mödomshinnan. Det säger experter om de omstridda oskuldsoperationerna. 

– Detta är inte att hjälpa kvinnor, säger Madelene Larsson på Jämställdhetsmyndigheten.

Det är okänt hur många kvinnor och flickor som gifts bort i Sverige i dag, och hur många som tvingas till kontroller av sin “oskuld”. För att rädda sig eller sin familj från att “vanhedras” arrangeras operationer för att framkalla en blödning på bröllopsnatten. De kallas ”oskuldsoperationer”, hymenrekonstruktion eller mödomsoperation.

Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, säger att det är en gråzon om operationerna verkligen är lagliga.

SVT Nyheter granskar

– Enligt Patientsäkerhetslagen ska läkare agera enligt vetenskap och beprövad erfarenhet – och det finns ingen mödomshinna. Så detta borde läkarna kunna förlora sin legitimation på. 

Inte straffbart

Trots flera år av debatt och förslag på förbud mot så kallade ”oskuldsoperationer” så finns inget i svensk lag som förbjuder ingreppen i privat eller offentlig vård för en kvinna över 18 år. Men den nya regeringen har varit tydliga med att de vill kriminalisera operationerna.

Däremot avråder Socialstyrelsen läkare att utföra både oskuldsintyg och oskuldskontroller eftersom det inte finns evidens för att medicinskt kunna fastställa om en kvinna haft samlag. Att utföra en oskuldskontroll kan dessutom vara straffbart om det skett utan samtycke, eller om personen som undersöks är under 15 år.

Hur vanliga oskuldsoperationer är i Sverige är inte kartlagt men en statlig utredning har till uppgift att se över lagen för att se hur skyddet mot kontroll av kvinnors och flickors sexualitet kan stärkas. 

– Det är viktigt att vi får en bild av hur vanligt detta är, för den här myten är skadlig, säger Madelene Larsson. 

Missriktad välvilja

Sohelia Fors driver skyddsboenden för hedersvåldsutsatta kvinnor och har engagerat sig lokalpolitiskt i kristdemokraterna. Hon är chockad över hur enkelt oskuldsoperationer erbjuds i Sverige, så att kvinnorna kan giftas bort “orörda”. 

– Det här är sjukt, det är som att köpa och sälja en vara. Kvinnor är inga varor. 

Hon berättar om kvinnor som fått svåra infektioner som följd av ingreppen.

– Att det går att få en sådan operation på en klinik, det är skamligt. Dessa flickor borde istället få hjälp, av olika organisationer, myndigheterna och staten. Många vet inte ens om att det finns hjälp att få.

Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Är oskuldsoperationer lagliga?

Enligt Patientsäkerhetslagen ska hälso- och sjukvårdspersonal utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Patienterna ska få sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. 

Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. 

Patienten ska visas omtanke och respekt. 

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska dessutom bidra till en hög patientsäkerhet. Därför ska de rapportera risker för vårdskador och händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.

Att bryta mot Patientsäkerhetslagen är inte straffbart, men kan leda till att sjukvårdspersonal förlorar sin licens.

Källa: Socialstyrelsen

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffad med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet