Enligt Expressens källor ska de ryska planen ha varit av typen Sukhoi SU-24. Foto: Alexander Mishin/Wikipedia

Ryskt bombflyg kränkte svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Ryska stridsflygplan kom in i svenskt luftrum i onsdags i vad försvarsmakten bedömer var en avsiktlig kränkning. Det erfar Expressen. Utrikesminister Carl Bildt bekräftar att regeringen är informerad om händelsen.

De ryska stridslygplanen hade först flugit längs den polska kusten innan de vände norrut vid Bornholm för att sätta kurs rakt mot Öland. Först sedan de vänt österut kom svenskt jaktflyg ikapp.

Expressen erfar att det handlar om en medveten kränkning avsedd att testa den svenska beredskapen. Försvarsmakten har inte dementerat uppgifterna men bekräftar dem inte heller.

Erik Zsiga, utrikesminister Carl Bildts pressekreterare, säger till SVT att han kan bekräfta att regeringen informerats om händelsen.

– Vi har i dag begärt en brådskande rapport från Försvarsmakten, säger Bildt, men vill inte vidare kommentera uppgifterna om kränkningen.

När regeringen får rapporten är oklart, men enligt Zsiga ska det ske ”mycket snart”.

Försvaret: Kommenterar inte

Det ska ha rört sig om flygplan av typen SU-24 som ibland kallas Fencer. Typen är ett attackflygplan som kan flyga i överljudsfart och utrustas med såväl konventionella vapen som med taktiska kärnvapen.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten har lämnat följande skriftliga kommentar till SVT:

”Försvarsmakten kommenterar inte en händelse innan det gjorts en analys. En sådan sker alltid skyndsamt och omfattar även tekniska system. Först när analysen är klar med ett säkert konstaterat händelseförlopp, och de exakta omständigheterna klarlagda, fattar Försvarsmakten beslut om vidare hantering inom och utom myndigheten.”

Gripen hann ikapp ”för sent”

Enligt Expressens uppgifter var det inget Gripen-plan som ingick i incidentberedskapen som mötte ryssarna. I stället avdelades ett Gripen tillhörande F17 i Kallinge för uppgiften att avvisa ryssarna. Detta plan befann sig redan på övning över Östersjön.

Ändå hann det inte upp ryssarna förrän de redan vänt österut. Om man faktiskt övade anflygning med anfall skedde avvisningen alltså för sent. Allt förutsatt att Expressens uppgifter stämmer.

Som en följd av utvecklingen i Ukraina har Försvarsmakten placerat Gripen-flygplan på Gotland där Sverige också under det kalla kriget upprätthöll den högsta nivån av incidentberedskap med ständigt startklara Viggen-flygplan. Varför Flygvapnet trots detta denna gång tycks ha tagits på sängen är inte klarlagt.

Flera kränkningar i år

Svenskt territorium har kränkts flera gånger i år. Den 18 juli i år kränkte ett amerikanskt spaningsflygplan svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

Den 20 juni kränkte två polska plan svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

Förra året skedde två bekräftade kränkningar. En inträffade den 28 oktober när fem ryska plan, varav två bombplan genomförde anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige. Svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet