Poliser spärrar av inför dagens rättegång. Till höger kemikalier som polisen hittade i Strömsund. Foto: TT

Analys: Få åtal och fällande domar i terrormål

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · I dag börjar rättegången mot sex män som misstänks för terrorförberedelser och terrorfinansiering. Men det blir en utmaning för åklagaren – det har visat sig svårt att få fällande domar i svenska terrormål.

Sofia Bering

Reporter SVT Nyheter

Svenska domstolar domineras inte direkt av terrormål. Sedan den nya terrorlagstiftningen infördes i början av 2000-talet har blott 13 åtal (14 med det åtal som nu väckts) för olika terroristbrott prövats i svenska domstolar. Både förberedelsebrott och fullbordade brott.

Fem av de 13 åtalen har resulterat i fällande domar för terroristbrott. I de övriga åtta fallen frikändes de åtalade helt eller dömdes för andra brott.

Säkerhetspolisen brukar dock hävda att det inte är antalet åtal eller fällande domar som avgör hur effektiv terrorbekämpningen är. Den utgörs i själva verket av förmågan att förebygga och förhindra att terrorplaner sätts i verket och fullbordas. Just den förmågan som man enligt Säkerhetspolisen nu visar prov på genom att sex personer ställs inför rätta i Solna tingsrätt idag, misstänkta för terrorförberedelser och terrorfinansiering.

Fara för brottetsfullbordan krävs

Men till syvende och sist är det Solna tingsrätt som ska avgöra om det som läggs de sex till last verkligen handlar om att de har planerat terrorattentat som skulle kunna ha fullbordats om det inte hade avvärjts.

För att någon ska kunna straffas för förberedelse av ett brott krävs att det funnits en fara för att brottet skulle komma att fullbordas. Det måste åklagaren, i det här fallet Per Lindqvist, bevisa om han ska kunna övertyga domstolen om de misstänktas skuld.

Trots beslag av bland annat kemikalier och stridsutrustning, som enligt åtalet införskaffats för att utföra terroristbrott, finns det inga konkreta uppgifter om var och när det misstänkta attentatet skulle ske. Det krävs i och för sig inte för att någon ska kunna dömas för förberedelse för terroristbrott, men skulle sannolikt stärka åklagarens bevisning när det gäller faran för fullbordan.

Terrorlagstiftningen ställer höga krav

Det kan tyckas givet att den åberopade bevisningen i det här fallet, i form av bland annat kemikalier, stridsutrustning, IS-propaganda i de åtalades mobiler och chattkonversationer som enligt åklagaren styrker terrorförberedelser, inte talar för något annat än terroristbrott.

Men terrorlagstiftningen ställer höga krav. Tre kriterier måste vara uppfyllda för att det ska räknas som terroristbrott. Dels ska syftet bakom förberedelserna vara att åstadkomma något av de brott som räknas upp i terroristlagen, till exempel mord eller allmänfarlig ödeläggelse, dels måste avsikten vara att, till exempel, injaga allvarlig fruktan hos befolkningen och slutligen ska brottet allvarligt kunna skada Sverige.

En lag som visat sig svår att tillämpa och där majoriteten av de tidigare terroråtalen inte lett till fällande domar för terroristbrott.

Motigt för tidigare åklagare

Även statistiken – om än baserad på ett begränsat underlag – talar alltså för att den kommande rättegången kan bli en ganska marig utmaning för åklagaren, såvida det här åtalet och bevisningen som ligger till grund för det inte visar sig mer robust än flera av de tidigare.

Av de sammanlagt 13 terroråtal som hittills har avgjorts i Sverige har sex gällt förberedelse till terroristbrott (inklusive stämpling) i vilka 15 personer åtalats. Tre av dessa dömdes för terrorförberedelser medan nio friades från anklagelserna om terror och dömdes för andra brott. Tre frikändes helt.

Terroråtal och domar i Sverige

Visa

Åtal och domar sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes:

2018

Sex män från Uzbekistan och Kirgizistan åtalas för förberedelse till terroristbrott (tre) och terrorfinansiering (samtliga sex) 

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

2017

35-årig man som åtalats för att via Facebook ha uppmanat människor att skänka pengar till bland annat IS döms av hovrätten över Skåne och Blekinge till sex månaders fängelse för uppmaning till terrorfinansiering. Lagen prövad för första gången. Mannen har överklagat domen till Högsta domstolen.

30-årig man som åtalats för ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö frias av Malmö tingsrätt.

48-årig man som åtalats för att ha lämnat instruktioner om tillverkning och användning av sprängämnen till sin son i Syrien frias av Attunda tingsrätt.

2016

25-årig man som åtalats för en så kallad terrorresa frias av Svea hovrätt. Det var första gången den nya lagen mot terrorresor prövades, men domen överklagades inte till Högsta domstolen.  

20-årig man som åtalats för att ha planerat att tillverka en självmordsbomb döms till fem års fängelse av Attunda tingsrätt för förberedelse till terroristbrott. 

Två män i 30-årsåldern som åtalats för att ha deltagit vid en avrättning av två män i Syrien 2013 döms till livstids fängelse för terrorbrott genom mord.

2012

Tre män från Göteborg misstänktes för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011 och misstänktes till en början för förberedelse till terrorbrott. De åtalades dock för förberedelse till mord och dömdes slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

2010

Två män som misstänkts ha rest till Somalia för att förbereda sig för självmordsattentat dömdes av Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott men friades av hovrätten för västra Sverige.

2009

En man åtalades för finansiering av terrorbrott sedan han misstänkts för att ha samlat in pengar till organisationer närstående den terrorstämplade Hamas-rörelsen men friades både av både Malmö tingsrätt och hovrätten för Skåne och Blekinge.

2006

Tre män åtalades och dömdes i tingsrätten för bl a stämpling till terrroristbrott efter ett attentat i en irakisk vallokal i Kista och ett planerat attentat mot Livets ord i Uppsala. I hovrätten föll misstankarna om terroristbrott bort och två av männen dömdes för bland annat stämpling till mordbrand. Den tredje frikändes helt.

2005

Två män i Malmö åtalades och dömdes av hovrätten till förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till terrornätverket Ansar al-islam i norra Irak.

Fyra nazister misstänktes för att att ha planerat att utföra politiska mord och spränga riksdagshuset i luften och åtalades för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätten och hovrätten friade dem från terrormisstankarna men fällde dem för bland annat grov skadegörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Terrorgripna

Mer i ämnet