ST-fackets Fredrik Andersson är kritisk mot miljonfallskärmen.

Facket om miljonfallskärmen: ”Kommer att sticka i ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

Att en toppchef som utreds för brott köps ut för 1,5 miljoner kommer att sticka i ögonen på många medarbetare. Det menar ST-facket på Arbetsförmedlingen. Samtidigt vill nu ett av regeringens samarbetspartier att tjänsten Jobskills läggs ned.

– Många har sagts upp under året och det känns orättvist att en chef köps ut på det här sättet, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen.

– Det är klart att det kommer att sticka i ögonen.

Sedan i somras utreder polis och åklagare om den nu före detta toppchefen Erik Sandström gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten i och med lanseringen av den kritiserade webbtjänsten Jobskills. Genom att Sandström slutar sin anställning kan han dock inte längre drabbas av någon disciplinär bestraffning i en ansvarsnämnd, vilket Fredrik Andersson är kritisk mot.

– En vanlig medarbetare som anklagas för att ha gjort fel utreds av personalansvarsnämnden och får sitt straff där. Det borde vara lika för alla.

”Måste finnas transparens”

Varken Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg eller Erik Sandström själv vill ge någon närmare bakgrund till utköpet.

– Det är klart att man kan köpa ut chefer men det måste finnas en transparens och tydlighet om varför, säger Fredrik Andersson.

Själva webbtjänsten Jobskills drivs i dag med kraftiga begränsningar, bland annat är Arbetsförmedlingens egen personal förbjuden att använda den och man får inte heller ta fram statistik över hur många som använder den.

”125 miljoner i sjön”

Sedan tidigare har Moderaterna krävt att Jobskills läggs ned, och nu ansluter sig Liberalerna till kravet.

– Det är 125 miljoner som kastats i sjön, den måste läggas ned, säger Gulan Avci (L), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hälsar via sin pressekreterare att hon inte vill kommentera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.