”För mig är GW en underhållare. Han har inte gjort någon stor ledarresa inom polisen”, säger förre rikspolischefen Dan Eliasson om sin kritiker Leif GW Persson. Foto: TT

Förre rikspolischefen Dan Eliasson om avgången: Stor lättnad att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson, 56, fick motta stenhård kritik som rikspolischef. Nu talar han ut om åren under omorganisationen – och säger att det var en stor lättnad att sluta.
– Att ha vakten i Sverige, för det är det man har som rikspolischef, och att ha det i tre år, det sliter, säger han till Aftonbladet.

I en lång intervju i Aftonbladet talar Dan Eliasson ut om åren som rikspolischef.

När han tillträdde 2014 var uppdraget att leda den stora omorganisationen av polisen, 21 polismyndigheter skulle slås samman till en enda. Dan Eliasson fick motta hård kritik från de egna leden – och inte minst från kriminologen Leif GW Persson.

– Jag är inte en person som dansar på någons begravning. Men det här var inte hans grej, sade Leif GW Persson till Svenska Dagbladet om Dan Eliassons avgång i januari i år.

Svårt att känna igen sig

Trots kritiken säger Dan Eliasson att han känt ”väldigt stort förtroende” från chefer och personer som han mött. Han har svårt att känna igen sig i medierapporteringen.

– Jag kan ju bara konstatera att jag inte känner igen mig i det många har skrivit om. Så är det. Men vem vet: Det kanske är ett sätt att skydda sig själv – men jag känner inte igen den person som beskrivs många gånger i media.

Om kritiken från Leif GW Persson, säger han:

– För mig är GW en underhållare. Han har inte gjort någon stor ledarresa inom polisen. Så jag ser honom mer som en underhållare.

En lättnad att sluta

I slutet av januari blev han ombedd att ta över ledarskapet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han säger att det var justitieminister Morgan Johansson (S) som bad honom ta jobbet, och att det var en mycket stor lättnad att sluta.

– Att ha vakten i Sverige, för det är det man har som rikspolischef, och att ha det i tre år, det sliter. Och att någon annan nu får ta vakten, det är en lättnad. Definitivt en lättnad.

SVT Nyheter har sökt Dan Eliasson för en kommentar, men han uppger att han inte har något mer att säga utöver det som står i intervjun.

  • Född 1961 (56 år) i Sundsvall, uppvuxen i Garpenberg i södra Dalarna.
  • Juristexamen vid Uppsala universitet. Har även studerat EG-rätt i Amsterdam.
  • 1995–2006, politisk sakkunnig och statssekreterare vid justitiedepartementet under justitieministrarna Laila Freivalds (S) och Thomas Bodström (S).
  • Efter regeringsskiftet 2006 blev Eliasson tillförordnad chef vid Säkerhetspolisen.
  • 2007–2011 generaldirektör för Migrationsverket
  • 20011–2014 generaldirektör Försäkringskassan.
  • 2015–2018 rikspolischef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet