Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Devin Rexvid om ”oskuldsoperationer”: ”Man medikaliserar ett samhällsproblem” Foto: SVT

Forskaren om ”oskuldsoperationer”: Kvinnorna behöver stöd och skydd

Uppdaterad
Publicerad

Läkare som erbjuder så kallade ”oskuldsoperationer” verkar tro att de gör det för att hjälpa hedersutsatta kvinnor. I stället får det motsatt effekt.

– Man återställer någonting som inte finns och medikaliserar ett samhällsproblem, säger Devin Rexvid, forskare i hedersrelaterat våld.

Fem privata kliniker i Sverige erbjuder så kallade ”oskuldsoperationer” för att hedersutsatta kvinnor ska kunna blöda på bröllopsnatten, visar SVT:s granskning. Enligt forskaren Devin Rexvin innebär operationerna att man upprätthåller oskuldsidealet. Dessutom strider både oskuldskontroller och oskuldsoperationer mot läkaretiken – och även modern vetenskap som avfärdar hela tanken med en mödomshinna.

– Här som medicinare är man beredd att gå in och sätta stygn eller rekommenderar att sätta in kycklinglever i underlivet, säger Devin Rexvin till Morgonstudion.

Behöver stödsinstanser

Devin Rexvin påpekar att man kortsiktigt kan tro sig hjälpa hedersutsatta kvinnor med de så kallade ”oskuldsoperationerna”, men att det kvinnorna egentligen behöver är stöd och skydd.

– Om en kvinna är så pass rädd för sin hälsa, sitt liv och sin säkerhet är det andra insatser hon behöver, säger han och fortsätter:

– Då skulle man kunna slussa vidare de här kvinnorna till sociala myndigheter.

Hör forskaren Devin Rexvin i klippet ovan.

Hit kan du vända sig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.