Foto: SVT

Miljöministern: Därför dröjer besked om miljözoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om miljözoner dröjer. – Jag kan inte stå här och nu och lova vilken dag det kommer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i SVT:s Agenda. Samtidigt anklagas regeringen för att vara passiv när det gäller krav på biltillverkarna.

För att förbättra luften i städerna har regeringen flaggat för att kommunerna ska kunna införa nya miljözoner som ställer krav på vilka fordon som får köra inne i städerna

Ett regeringsbesked om miljözoner skulle ha kommit före jul, men verkar dra ut på tiden.

Agenda

– Jag kan inte stå här och nu och lova vilken dag det kommer. Men inom kort kommer vi att presentera ett förslag, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Varför dröjer beslutet?

– Vi tittar på de exakta detaljerna i utformningen av förslaget.

”Regeringen märkligt passiv”

Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson för Moderaterna säger att regeringen förutom miljözonerna också måste ställa krav på biltillverkarna. Något som flera europeiska länder gjort och som EU har uppmanat den svenska regeringen att göra.

– Där har vi inte sett några åtgärder och där tycker jag att regeringen är märkligt passiv.

Maria Malmer Stenergard säger att Moderaterna är beredda att ge kommunerna möjlighet att införa miljözoner men tycker att 2020, som regeringen föreslår, är för snart.

– När vi gör det så måste vi komma ihåg att det är en otroligt stor investering för hushållen. Då måste man ha en framförhållning och ge folk en chans att ställa om. Det gör ju inte den här regeringen, det är en otrolig ryckighet.

Vilket år skulle ni föreslå?

– Det måste vara upp till kommunerna att avgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet