Tidigare ordföranden i SSU som varit blåsväder: Ardalan Shekarabi, Anna Sjödin och Mikael Damberg. Foto: Bertil Ericson/TT & Claudio Bresciani/TT

Analys: ”Bråk igen – för vilken gång i ordningen är omöjligt att säga”

Publicerad

ANALYS · När Mikael Damberg valdes i Umeå 2001 lämnade en tredjedel av kongressombuden salen i protest. Några år senare var Ardalan Shekarabi ordförande och tvingades avgå efter att det avslöjats att han använt pengar som var avsedda för ett integrationsprojekt till sin egen valkampanj i striden om ordförandeposten.
I dag är de båda tidigare SSU-ordförandena ministrar. Och i SSU är det bråk igen. För vilken gång i ordningen är omöjligt att säga.

Pontus Mattsson

politikreporter

I SSU, liksom i flera andra politiska ungdomsförbund, har det ofta varit bråk. Det är mycket som står på spel för unga äregiriga politiker. Och ju större parti, desto finare poster kan det sedermera vankas längre fram. Fredrik Reinfeldt, Ulf Kristersson, Ingvar Carlsson och Anna Lindh är bara några av alla de ministrar som varit ordförande i sitt partis ungdomsförbund.

Svåra inre strider

I mitten av 00-talet tillsatte den socialdemokratiska partiledningen en särskild medlingskommission ledd av samordningsministern Jan Nygren och riksdagsledamoten Bo Bernhardsson som skulle mäkla fred i SSU. De båda hade själva erfarenheter från SSU-strider på 70- och 80-talen.

Förbundet hade under lång tid haft svåra inre strider mellan en höger- och en vänsterfalang. När ny ordförande och andra viktiga poster skulle utses, slogs falangerna om inflytande. De olika länen hade en stämpel på sig om de var höger eller vänster. Utåt sett rådde enighet men alla medlemmar visste vad det var som egentligen gällde.

Friserade medlemstal

Särskilt populärt var det att frisera medlemstalen. På så sätt kunde man stärka det egna distriktets inflytande i organisationen. Fler medlemmar gav fler röster och att man samtidigt fick extra mycket i bidrag från kommuner, stat och landsting betraktades i sammanhanget som ett mindre problem.

Möjligen lyckades medlingskommissionen med sitt uppdrag.

Sedan Anna Sjödin avgick som ordförande efter ett krogbråk 2007 har det varit ganska tyst om interna konflikter i SSU. Men nu är det alltså dags igen och denna gång är det inte bara höger och vänster som ställs mot varandra.

Ny anklagelser

Nu riktas anklagelser om hat mot judar och homosexuella och radikal islamism inom SSU Malmö och förbundsledningen i Stockholm gör allt för att distansera sig. En giftig cocktail som i förlängningen riskerar att stänka också på moderpartiet.

Många där minns den uppslitande konflikten när Omar Mustafa, också ordförande i Islamiska förbundet, valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse våren 2013. Efter mindre än en vecka tvingades han lämna efter en hetsig debatt där många hade svårt att orientera sig i en miljö fylld av begrepp som värdegrund, antisemitism, homofobi, mångkultur, religionsfrihet och tolerans.

Den debatten vill för allt i världen inte Socialdemokraterna ha tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet