Max nya satsning görs ”i samarbete med oberoende organisationen Djurens Rätt”, enligt ett pressmeddelande från hamburgerkedjan. Foto: TT/Facebook

Max skulle samarbeta med Djurens rätt – nu avbryts samarbetet efter hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot hamburgerkedjan Max var hård i sociala medier efter att de berättat om sitt planerade samarbete med Djurens rätt, som enligt en SVT-granskning har flera anställda som begått brott kopplat till djurrättsaktivism.
Till SVT Nyheter meddelar nu Max att de avbryter samarbetet med Djurens rätt då det lett till ”starka negativa reaktioner”.

Djurens rätt skulle inleda ett samarbete med hamburgerkedjan Max, meddelade Max själva i ett pressmeddelande. Djurens rätt skulle tillsammans med Max gå igenom ingredienser och tillagningsrutiner.

Beslutet möttes av hård kritik i sociala medier, och nu meddelar en presstalesperson för Max till SVT Nyheter att ”Vissa associationer runt organisationen bakom märkningen har lett till starka negativa reaktioner. Max Burgers väljer därför att inte införa veganmärkningen från Djurens rätt.”

Lantbrukarnas riksförbund kritiserade Max samröre med Djurens rätt, och ser därför positivt på det avbrutna samarbetet.

”Bra att de tagit sin förnuft till fånga. Vi hjälper dem gärna att hitta en annan organisation som kan hjälpa dem att certifiera sina produkter”, säger Palle Borgström på Lantbrukarnas riksförbund till SVT Nyheter.

Djurens rätt: Brotten var ”länge sedan”

SVT Nyheter granskade i februari Djurens rätt, och då framkom det att flera personer anställda av organisationen tidigare har begått brott.

En talesperson för Djurens rätt menade då att brotten begåtts ”för länge sedan”, och att de ”kanske hade gjort en annan bedömning i dag”.

Samarbetet mellan Max och Djurens rätt väckte starka reaktioner bland lantbruksorganisationer.

– Det är en brist på logik. SVT:s granskning visar ju att anställda på Djurens rätt är dömda för brott. Det är svårt att lita på en sådan organisation, säger Palle Borgström på Lantbrukarnas riksförbund, till SVT Nyheter.

”Jag undrar om Sveriges bönder verkligen kommer fortsätta sälja kött till en kund som aktivt stödjer utomparlamentarisk våldsbejakande aktivism mot bönder” skriver en blogg på Lantbrukets Affärstidning.

”Kärnkraftverk samarbetar med kärnkraftsmotståndare”

Under fredagen har användare delat med sig av sina åsikter på Max Facebooksida.

”Känns väldigt märkligt att ni samarbetar med en organisation som vill förbjuda all djurhållning, när ni samtidigt säljer produkter från svensk djurhållning” skriver en.

”Er samverkan med denna organisation kan jämföras med att ett kärnkraftverk skulle samverka med kärnkraftsmotståndare”, skriver en annan.

”Det är en skymf mot Sveriges verkliga planetskötare, de svenska bönderna”, skriver en tredje.

Max hyllas också i sociala medier

Flera användare berömmer också Max initiativ att ingå ett samarbete med Djurens rätt.

”Vilken fantastisk idé att samarbeta med djurens rätt! Verkligen awesome”, skriver en.

”Tack för att ni bryr er om framtiden!” skriver en annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer