Peter Eriksson (MP), EU-parlamentariker. Foto: TT/Henrik MontgomeryVisa alla (3)
Visa alla (3)

Peter Eriksson (MP): Det är beklagligt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bör dra tillbaka sitt beslut och låta Right Livelihood-stiftelsen tillkännage årets pris på UD. Det säger Vänsterpartiets Hans Linde efter uppgifterna om att man portat stiftelsen i protest mot pristagaren Edward Snowden. Även MP:s Peter Eriksson är kritisk till UD:s agerande.

Right Livelihood-stiftelsen har i 18 års tid tillkännagivit det alternativa Nobelpriset i UD:s pressrum. Men i år får man inte göra det. SVT erfar att beslutet handlar om att utrikesminister Carl Bildt personligen reagerat på att en av pristagarna är den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson blev provocerad när han hörde talas om uppgifterna.

– Jag tycker att det är provocerande att en avgående regering går in och försöker recensera pristagaren från en välrenommerad svensk stiftelse. Jag tycker att regeringen borde ha haft den goda smaken att inte gå in och försöka recensera deras beslut i det här fallet, säger han till SVT Nyheter.

Eriksson (MP): Det är beklagligt

EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) tror att UD genom sitt agerande blåser upp frågan, det säger han när SVT möter honom i Bryssel på onsdagen. Eriksson anser att den nya skyddsklassningen är ett ”vekt skäl” för att inte låta organisationen hålla prisutdelningen i pressrummet.

– Det är beklagligt att UD väljer att politisera en fråga som egentligen inte borde handla om politik, det gör vi ju aldrig i vanliga fall när vi delar ut andra pris – nobelpris och sådant.

Centerpartiets Fredrick Federley säger att man från hans parti stöttat organisationen bakom Right Livelihood. Federley tycker även han att situationen är beklaglig.

– Frågan är väldigt het just nu, och visst kan man kanske se det som en politisk markerering.

”Ingen anledning att bryta mot traditionen”

Hans Linde tycker att det rimliga för regeringen att göra är att dra tillbaka beslutet.

– Man bör låta dem dela ut sitt pris på Utrikesdepartementet, precis som tidigare. Jag ser ingen anledning att man efter så här många år ska bryta mot den traditionen.

Vad tycker du själv om att Edward Snowden får priset?
– Många av de avslöjanden som Snowden har gjort har varit väldigt välkomnande. Han har lyckats synliggöra USA:s massövervakning och gjort att vanliga människor fått en insyn i hur övervakning fungerar från USA:s sida. Han har gjort flera positiva insatser för öppenhet och säkerhet i världen.

Priset skulle tillkännages i UD:s lokaler, inte delas ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter