Ledande aktörer inom den kriminella miljön har gripits efter operation ”Trojan Shield”. Foto: SVT Design

Här är de kriminella nätverken som kan fällas efter jätterazzian

Uppdaterad
Publicerad

Mord, sprängningar och omfattande narkotikasmuggling. Ledande aktörer inom den kriminella miljön har gripits efter operation ”Trojan Shield”. Här är några av nätverken som polisen har slagit till mot den senaste veckan.

Uppsala

Den 42-årige mannen, med rötter i Uppsalastadsdelen Gottsunda, greps i Spanien misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Han misstänks ha haft en central roll när narkotika smugglas till Sverige och beskrivs som en tongivande aktör i Uppsalas kriminella värld, enligt SVT:s källor. 

– Han har styrt narkotikamarknaden i Uppsala under lång tid. Ingen vågar berätta om honom, säger en poliskälla som uppger att polisen jagat honom i många år.

Polisens bild är att narkotikan färdas över sundet från Marocko till Spanien och sedan upp till Sverige. 42-åringen är en av flera personer från Uppsala med kriminell bakgrund som har bosatt sig i Spanien och som i dag har ledande funktioner i nätverk i olika svenska städer.

– Där nere har de levt glada dagar enligt våra uppgifter, säger en källa.

Den 42-årige mannen förekommer under närmare 30 avsnitt i belastningsregistret. I våras åtalades han för grovt penningtvättsbrott där han misstänks ha tagit emot två miljoner kronor som kommit från brottslig verksamhet.

Tillsammans med minst fyra andra män i nätverket har 42-åringen nu häktats misstänkt för grova narkotikabrott.

Södra Stockholm

En utpekad ledare för det som brukar kallas Fagersjönätverket hittades mördad på Årstabron i Stockholm i höstas. Två män har sedan dess suttit häktade misstänkta för mordet och efter operation ”Trojan Shield” har ny bevisning gjort att ytterligare två män misstänks för inblandning.

Enligt uppgifter till SVT ska det ha skett en splittring i nätverket som lett till en blodig konflikt.

Under torsdagen hölls häktningsförhandlingar vid Södertörns tingsrätt gällande flera misstänkta brott kopplade till nätverket.

Ett fall gäller en sprängning i Skogås i april som misstänks vara en hämnd för mordet på Årstabron. En annan häktning gäller inblandning i planeringen av ett mord.

Grodmansligan

Vid Nyköpings tingsrätt har nio personer från Sörmland, Stockholm och Småland häktats med hjälp av information från operationen. Misstankarna gäller synnerligen grovt narkotikabrott.

En av de misstänkta är en 72-årig man, dömd för upprepade grova narkotikabrott. Redan på 80-talet blev han omtalad som ledare för den så kallade Grodmansligan som smugglade amfetamin genom att simma i land med narkotikan.

I samma ärende häktades en man från Stockholm som tidigare dömts för värdetransportrån.

Västerås

Två bröder i Västerås kriminella miljö anses ha haft tongivande roller i smugglingen av stora mängder hasch från Marocko via Spanien. En av bröderna greps i höstas i Encrochat-insatsen och står åtalad för att ha tagit in 309 kilo hasch i en lastbil via Trelleborgs hamn. Han är också åtalad för att ha beställt ett mordförsök mot en person som kopplats till ett narkotikanätverk i Botkyrka.

I samband med ”Trojan Shield” har den andra av de två bröderna från Västerås gripits och häktats misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. I samma ärende är ytterligare två kumpaner från Västerås häktade.

Västeråsbröderna har nära band till tongivande personer i Södertäljenätverket och nätverk från Uppsala, enligt SVT:s uppgifter.

Skåne

Ett 30-tal personer har gripits och ett halvt ton narkotika har tagits i beslag i region Syd i samband med ”Trojan Shield”. Flera av de frihetsberövade har en ledande befattning inom den organiserade brottsligheten, uppger källor för SVT.

Två av de häktade, en 55-åring och en 65-åring, är sedan tidigare dömda till långa fängelsestraff för omfattande narkotikasmuggling. Männen misstänks ha fört in stora mängder droger i Sverige under lång tid, enligt SVT:s uppgifter.

Polisen har gjort omfattande beslag i samband med utredningar som nu har fått ny bevisning i samband med den internationella operationen. Foto: Polisen/Tullverket

Bandidos

Tre personer – 29, 33 och 36 år – greps i gryningsräder i måndags morse misstänkta för medhjälp till mordförsök i maj. De kopplas till Bandidos undergruppering X-Team och Bredängsnätverket. De häktades som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

Det är oklart vem som var måltavlan, men enligt uppgifter till SVT finns flera pågående konflikter med bland annat Östberganätverket och personer kring Sätra i södra Stockholm.

36-åringen satt häktad i fyra månader misstänkt för att ha placerat ut bomben som detonerade på Östermalm i Stockholm i januari förra året, men släpptes i brist på bevis.

Även i Skåne har en 27-årig man med kopplingar till Bandidos avdelning i Helsingborg häktats med bevisning från ”Trojan Shield”. Han greps redan i maj före att den internationella operationen blev offentlig och sitter häktad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Bromma

Den 2 november förra året sköts en 22-årig man ihjäl i ett bostadsområde i Bromma i Stockholm. En jämngammal man från Tensta greps för mordet, men släpptes så sent som i april i år i brist på bevis. Genom information från ”Trojan Shield” ansågs bevisningen ha stärkts och han kunde gripas misstänkt för mordet.

Utöver honom togs en för polisen ökänd 39-åring in, misstänkt för att ha hjälpt skytten att hålla sig undan. 39-åringen kommer från nordvästra Stockholm, där han har kopplingar till kriminella och stod nära den man som nyligen sköts inför flera vittnen i Husby.

Göteborg

Tingsrätten i Göteborg tvingades öppna två extrasalar för att få plats med alla förhandlingar under torsdagen med anledning av “Trojan Shield”. Det handlade bland annat om grova narkotikabrott, mordförsök och vapenbrott. 

En av de misstänkta är en 32-årig man som enligt åklagaren är en del av det så kallade Bergsjönätverket i Göteborg. Han greps i måndags och misstänks för att ha importerat över ett ton hasch med båt från Marocko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet