Jan Björklund har ratat Ulf Kristerssons bud. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så vill Moderaterna locka till sig Centerpartiet och Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Skola, försvar, LSS och skatter var några av de punkter Moderaterna ville diskutera med de övriga Allianspartierna i ett försök att locka tillbaka Centerpartiet och Liberalerna.

SVT Nyheter har nu fått ta del av hela budet till partierna.

Under ett flera timmar långt möte i lördags gjorde Ulf Kristersson ett sista försök att hålla ihop Alliansen – med ett nytt bud till Centerpartiet och Liberalerna för att få dem att stödja en M-ledd regering.

Flera medier rapporterade om mötet och om budet som presenterades under rubriken ”Moderaternas förslag till regeringsbildning”. Där listas bland annat de frågor man anser ”kan vara aktuella för fördjupande diskussioner och förhandlingar”.

Regeringsbildningen

Hittills har budet inte offentliggjorts, men SVT Nyheter har nu fått läsa hela budet till C och L.

Klimat, skola, försvar, LSS

På Moderaternas lista till Allianskollegorna finns företagsfrågor, ”bättre villkor för att leva i hela landet”, insatser för miljö och klimat, skola, försvar, LSS, skatter, särskilda åtgärder för att skydda minoriteter som utsätts för hatbrott eller intolerans, hbtq-rättigheter och grundlagsfrågor.

Enligt budet skulle regeringen ha som utgångspunkt att ”inte ha några formaliserade samarbeten” utan skulle söka enskilda överenskommelser, i första hand mellan Allianspartierna, i andra hand med Socialdemokraterna.

”Regeringen kommer inte att förhandla sin politik, varken med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. I övrigt är regeringens inställning densamma som den Stefan Löfven givit uttryck för, att den lägger sina förslag till riksdagen och välkomnar alla partier att rösta för dessa förslag”, står det i budet, som SVT Nyheter fått ta del av.

Ratas av Björklund

Liberalernas partiledare Jan Björklund avvisar förslaget – han är såpass emot det att han inte ens presenterat det för vare sig partistyrelsen eller riksdagsgruppen, uppger L-toppen Torkild Strandberg i en debattartikel i Expressen.

Enligt Jan Björklund ger Moderaternas nya bud SD ännu mer makt och är därför ett sämre bud än det tidigare.

– I det tidigare förslaget från Moderaterna skulle alla Allianspartier förhandla även om bara två satt i regering. Det nya förslaget innebär att om C och L inte förhandlar måste M och KD hela tiden luta sig mot SD. SD:s makt blir ännu större och det är inte bra för Sverige. Det är därför vi sa nej från början, sa Björklund till SVT Nyheter i onsdags.

I budet står det att Moderaterna inte ska förhandla med Sverigedemokraterna, men Björklund menar att matematiken inte går ihop.

– M och KD har 92 mandat. Socialdemokraterna har själva 100, så de måste få med sig andra partier och får de inte med sig Centerpartiet och Liberalerna då är det bara SD kvar.

Moderaternas bud

Företagarfrågor: Reformer inom arbetsrätten, inklusive ändrade turordningsregler och förändringar av regler för saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Sänkning av vissa arbetsgivaravgifter, samt regelförenklingar och –förbättringar.

Bättre villkor för att leva i hela landet: Underhåll och investeringar i väg och järnväg, bredbandsutbyggnad, frågan om regionaliserade skattebaser samt åtgärder för att förbättra villkoren för de gröna näringarna som nedsatt dieselskatt. Förslagen från landsbygdskommittén prövas i positiv anda.

Insatser för miljö och klimat: Förstärkta incitament för att köpa miljövänligare bilar bör prövas.

Skola: En utredning om hur staten hårdare kan styra undervisningens innehåll och reglerna för finansiering, samt göra satsningar på högre lön för lärare, fler elevassistenter och utökad undervisningstid.

Försvar: Målet om att försvarsanslagen ska vara två procent av BNP kan nås snabbare.

LSS: Staten tar över ansvaret för LSS och åtgärdar de allvarliga brister som identifierats.

Skatter: Skattereform med fokus på sänkta marginalskatterna och steg för att avskaffa värnskatten. Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs. Ett program för att sänka skatter som särskilt drabbar landsort och landsbygd ska genomföras.

Särskilda åtgärder för att skydda minoriteter som utsätts för hatbrott eller intolerans: Arbetet för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och intolerans, såväl antisemitism, antiziganism, islamofobi som afrofobi bör intensifieras. Lagstiftningen skärps.

Hbtq-rättigheter: Arbetet för att alla ska ha lika rättigheter oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning måste fortsätta och intensifieras.

Grundlagsfrågor: Angreppen mot äganderätten till skog och mark måste stoppas. Äganderätten ska stärkas i en större reform, med syftet att värna enskildas rättigheter och öka domstolarnas oberoende. Stärk domstolsprövningen av lagars förenlighet med grundlagar, europarätt mm samt skärp reglerna för hur grundlagar får ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet