Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 15-åriga föraren dömdes till dagsböter efter polisjakten. Se polisens egna bilder från händelsen i klippet. Foto: Polisen

Här försöker 15-åring köra ifrån polisen – i trimmad A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

”Helvete”, utbrister polismannen när en A-traktor plötsligt bränner förbi i hög hastighet. Filmen visar hur polisen tar upp jakten på den 15-åriga föraren – som ökar farten. Efter flera allvarliga olyckor den senaste tiden larmar polisen om ett omfattande problem med trimmade A-traktorer.

Med sirener och blåljus försöker polisen få den då 15-årige pojken att stanna. Men i stället försöker han förhindra polisen att köra om. Hastighetsmätaren visar att färden går i över 100 kilometer i timmen innan den slutar i diket för A-traktorn.

Händelsen utspelade sig i oktober förra året i Skövde kommun och slutade utan personskador. Den tekniska undersökningen av A-traktorn visade att den var manipulerad att kunna köra betydligt snabbare än de tillåtna 30 kilometerna i timmen.

Den unga föraren erkände brotten och fick sin dom i mars i år. Han dömdes för olovlig körning och vårdslöshet i trafik, straffet blev dagsböter.

Kartläggning: Majoriteten trimmade

SVT Nyheter har tidigare publicerat en kartläggning av domar från det senaste året där minderåriga förare av A-traktorer har dömts för trafikfarliga brott. I majoriteten av de 45 fallen hade fordonen trimmats för att kunna köra snabbare än tillåtet.

Polisen har genomfört riktade kontroller mot A-traktorer på flera platser de senaste veckorna. Bland annat på Lidingö i Stockholm där resultatet blev nio indragna körkort gällande A-traktorer.

– I samtliga fall hade man ändrat A-traktorn otillåtet så att den bedömdes som personbil, säger Anders Wetterström, trafikansvarig på polisen Norrmalm i Stockholm.

Föräldrar har ansvar

Han uppmanar föräldrar att hålla koll på fordonen som de släpper iväg sina ungdomar i. Den som står som ägare till en A-traktor som inte följer reglerna kan dömas för tillåtande av olovlig körning.

– Ofta är det föräldrar eller anhöriga som äger de här fordonen och där finns ett ansvar. Många har inte fullgjort sin undersökningsplikt, säger Anders Wetterström.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren – och det har även olyckorna. Bara den senaste månaden har fyra ungdomar omkommit efter två allvarliga olyckor med A-traktorer. Olyckorna, som inträffade utanför Grästorp respektive Grebbestad, utreds fortfarande och det är inte klarlagt vad orsaken bakom olyckorna är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.