Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter besöker läkaren med dold kamera. Läkaren har i efterhand fått frågan om en öppen intervju men han vill då inte ställa upp på en bandad intervju. Foto: Karin Fallenius/SVT

Jagats i 20 år: Här skriver han ut tabletter till SVT:s reporter

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsläkaren har rödflaggats av Ivo i över 20 år. Trots återkommande larm om farliga läkemedelsrecept får han behålla sin legitimation.

SVT:s reporter får läkaren att skriva ut starka sömnmedel – i utbyte mot 2 500 kronor. 

“Har ni sex?” 

Privatläkaren som är i 70-årsåldern antecknar sporadiskt i sin dator. Efter 45 minuter är besöket klart. Under tiden har SVT:s reporter fått frågor om sitt sexliv och sina politiska ståndpunkter. Någon fysisk eller närmare medicinsk undersökning blir det däremot inte.

SVT Nyheter granskar

Vi lämnar privatkliniken med ett recept på två månaders förbrukning av Zopiklon. Sömnmedlet som är den vanligaste substansen bland drogrelaterade självmord de senaste åren är vanebildande och bör tas med största försiktighet, enligt FASS.

“Många läkare vill inte skriva ut det för de tror att folk blir narkomaner. Men det blir de inte”, säger läkaren.  

Jagad sedan 2002 

Mannen, vars klinik är belägen i centrala Stockholm, är välkänd i läkarkretsar. Redan 2002 fick han tre års prövotid på grund av sina farliga förskrivningar av narkotiska läkemedel – bland annat dubbla maxdoser Rohypnol.  

Nio år senare inleder Socialstyrelsen en ny granskning. Läkaren blir återigen kritiserad och hans rätt att skriva ut hormonet testosteron dras in. Under utredningen har minst 70 män fått läkemedlet utskrivet, men bara i en bråkdel av de granskade fallen görs fysiska undersökningar.

Förskrivningen av farliga recept fortsätter och 2020 varnas han återigen av Ivo, bland annat då de anser att han skapat drogberoenden hos flera patienter.

Bidragit till överdoser 

Mellan hösten 2019 och hösten 2021 blir läkaren anmäld 15 gånger – alla gånger för så kallad överförskrivning.

Enligt anmälningarna får hans patienter stora doser Zopiklon, Citodon, Tramadol och Stesolid. Minst en av dem uppges överdosera “gång på gång”. Enligt ett apotek rör det sig om ”extrema mängder”.

“Min bror har inte missbrukat tabletter innan han träffade den här läkaren. Nu klarar han sig inte utan Tramadol”, skriver en anonym anmälare i juni 2020.

Utreds av Ivo igen

I december 2021 begär Ivo att Stockholmsläkaren legitimation ska dras in. Enligt dem bör han inte ha rätt att skriva ut några narkotiska läkemedel alls. Utredningen pågår fortfarande.

När SVT kontaktar läkaren vill han inte ställa upp på en bandad intervju. Till Ivo skriver han att han väger riskerna mot nyttorna med behandlingen, och att patienter med misstänkt missbruk skickas vidare för behandling. Han förnekar att han skriver ut för höga doser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan en läkare anmälts till IVO i 20 år – utan att något hänt? Hör Maria Åberg, avdelningschef på IVO om överförskrivningarna. Foto: Ida Persson/SVT

Har du tips? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet