Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) debatterar om regeringens höstbudget. Foto: SVT

Hätsk klimatpolitisk debatt mellan MP och L

Uppdaterad
Publicerad

Klimatpolitiken i den nya budgeten är ett ”historiskt svek och en katastrof för klimatet”, säger Per Bolund (MP) i en debatt i Aktuellt. Romina Pourmokhtari (L) försvarar regeringens åtgärder med argumentet att ett långsiktigt fokus är bättre för svenska folket än ett kortsiktigt.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar att budgeten tar Sverige närmare målet om netto noll av växthusgaser till atmosfären 2045 samtidigt som man inte pressar ”folket och hushållen” för mycket.

– Ett mål som den tidigare regeringen var nära att missa, säger Pourmokhtari.

– Det stämmer ju inte. Vi sänkte utsläppen ganska kraftigt år för år, medan den här regeringen höjer utsläppen kraftigt. Höjer man utsläppen kommer man längre ifrån målen, svarar Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Vad är egentligen rätt att lägga fokus på i klimatfrågan? Se mer av politikernas argument i klippet ovan, eller se hela programmet på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.