• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hjärnan bakom Åkessons och Buschs köttbullslunch: ”Stort för Åkesson” Foto: Kristdemokraterna

Hjärnan bakom Åkessons och Buschs köttbullslunch: ”Stort för Åkesson”

Uppdaterad
Publicerad

Under en period var han Ebba Buschs närmaste man. I det andra avsnittet av SVT:s ”Politikbyrån” avslöjar KD:s tidigare stabschef Martin Kits hur det gick till när Ebba Busch och Jimmie Åkesson möttes på tu man hand för första gången – och varför just köttbullar stod på menyn.

I mars 2019 fattade Kristdemokraterna det historiska beslutet att som första parti närma sig Sverigedemokraterna. Enligt Martin Kits, före detta stabschef hos Ebba Busch, var det nödvändigt för partiet att bygga upp en ny bas för att få genomslag för sin politik eftersom Alliansen dödförklarats i och med januariavtalet.

– Den andra stora saken var insikten att den dittills rådande strategin, att isolera Sverigedemokraterna, inte fungerade. De fortsatte att växa för varje val som gick trots att alla bidrog till att isolera dem, säger han i en intervju i SVT:s Politikbyrån.

”För Jimmie Åkesson var det nog ganska stort”

Men det skulle ytterligare några månader innan partiledarna, Jimmie Åkesson och Ebba Busch, möttes på tu man hand.

– Innan dess fanns det kontakter i utskotten och så men det var först under Almedalsveckan som Jimmie Åkesson och Ebba Busch träffades första gången, säger Martin Kits och tillägger:

– Det var vi som tog initiativ till en lunch, helt enkelt för att bekanta sig.

Ett nytt block börjar formas på högersidan i svensk politik. Men vem håller i taktpinnen när M, KD, L och SD ska samarbeta? Det är ämnet för det andra avsnittet av SVT:s nya satsning Politikbyrån. Foto: SVT/TT

Hur var stämningen mellan Jimmie Åkesson och Ebba Busch på den här lunchen?

– Jag kommer inte att redogöra för vad som sades i detalj men jag tror att för Jimmie Åkesson så var nog det där… vi uppfattade i alla fall att det var ganska stort att få sitta ner med en annan partiledare.

– Trots åtta år i riksdagen så hade inte någon annan partiledare ens tagit en kopp kaffe med Jimmie Åkesson så jag tror att de tyckte att det var lite stort. Det var god stämning.

”Alla gillar köttbullar”

Vem bestämde menyn? Varför blev det just köttbullar?

– Jag tror att det var jag som bestämde det faktiskt. Och ja, varför inte? Alla gillar köttbullar.

Stämmer det att Ebba Busch fungerar som en brobyggare mellan Jimmy Åkesson och Ulf Kristersson?

– Det har jag ingen uppfattning om, men de har en professionell och bra relation. Det är klart att det finns ett litet moment i att Kristdemokraterna var de som tog det här steget och gick i bräschen.

– I den meningen kan man tala om en brygga till en ny parlamentarisk situation där alla partier faktiskt kan prata med alla. Det byggde nog ett visst förtroende, det tror jag.

Politikbyråns andra avsnitt ”Dirigenten?” handlar om det nya konservativa blocket och vem som egentligen håller i taktpinnen. Se hela avsnittet här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet