Ola Alterå utfrågades i KU på tisdagen. Foto: TT

”I dag vet vi att priset var för högt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter KU:s utfrågning om Nuon-affären med Ola Alterå, Maud Olofssons statssekteterare, och finansminister Anders Borg.

– I dag vet vi att priset var för högt. 

Det sade Ola Alterå när han utfrågades i konstitutionsutskottet (KU) om Nuon-affären på tisdagen. Alterå var statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson vid tiden föraffären.

Vattenfalls Nuon-köp

Men, hävdar Alterå, vid tiden för affären fanns det inga bärande skäl att säga nej och det var hans och ministerns bedömning. Den grundades på utomstående rådgivares utlåtanden och en enig och övertygad styrelse hos Vattenfall som ville göra affären eftersom den ansågs bra och viktig för bolaget.

Att en kompetent och tydlig analytiker på departementet hade en annan uppfattning förändrade inte bedömningen, enligt honom.

”Hade kunnat dokumentera bättre”

Alterå anser inte att näringsdepartementet eller Olofsson på något avgörande sätt gjorde några fel i beredningen eller genom kontakterna med bolaget.

– Näringsdepartementet följde de direktiv som fanns, säger Alterå men medger att departementet och regeringen bättre hade kunnat dokumentera hur beredningen skedde.

Och nu är det svårt att uttala sig säkert om vad som hände. Det är fem år sedan affären gjordes, påminner Alterå.

– Jag minns inte mycket av enstaka möten eller datum och jag har inte fört några egna anteckningar, säger Alterå.

Borg och Reinfeldt utfrågas

Vattenfalls köp av det nederländska energibolaget Nuon har kallats statens sämsta affär någonsin. Köpet genomfördes 2009 och kostade Vattenfall 89 miljarder kronor, netto. Sedan dess har värdet skrivits ned kraftigt. KU:s utfrågningar handlar om vad regeringen gjorde när statliga Vattenfall fick klartecken att göra affären.

Alterå har blivit extra viktig för KU att fråga ut eftersom hans dåvarande chef Maud Olofsson vägrat infinna sig. Något som Peter Eriksson, ordförande i Konstitutionsutskottet, kallat för ”maktens arrogans”.

På skärtorsdagen är det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt. Regeringskansliet började i somras hävda att Reinfeldt, tvärtemot vad som uppges i näringsdepartementets akt för Vattenfall, inte varit informerad i förväg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet