Fredrik Dahlberg (SD) och Susanne Grundström (S) diskuterar frågan om simhall i Hällefors. Foto: SVT

Så säger politikerna om bygge av simhall i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

I Hällefors är frågan om en simhall ska byggas en viktig valfråga för invånarna och den har tidigare varit diskuterad av politikerna. Enligt SVTs valkompass är flera partier för, bland annat Vänsterpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna. Men det är också flera partier emot som centerpartiet, Landsbygdspartiet oberoende och Sverigedemokraterna.

En anledning till att man inte anser att det ska byggas en simhall just nu är bland ann

Fredrik Dahlberg (SD) Foto: SVT
Val 2018 Örebro

at pågrund av driftkostnaderna. Sverigedemokraterna ser framtida utmaningar i flera av kommunens verksamheter.

– Vi har inte råd anser vi, vi har andra områden där vi måste prioritera, säger Fredrik Dahlberg (SD),  partiföreträdare för Sverigedemokraterna i Hällefors som menar att frågan borde upp på en högre nivå för att se över hur man kan hjälpa små kommuner utan simhall.

– Omsorgen och personalen är något som vi ser som en utmaning framöver med både rekrytering och åldersavgångar och det är sådana verksamheter vi inte kan fallera på. Vi måste prioritera vissa saker, säger Dahlberg (SD) som också poängterar att digitalisering i skolan är något de vill satsa på.

”Viktig för att öka simkunnigheten”

Men socialdemokraterna menar att det finns pengar och att en simhall är viktig för att kunna

Susanne Grundström (S). Foto: SVT

öka simkunnigheten hos invånarna men framförallt för att barnen ska uppnå skolplanens mål gällande simkunnighet utan att behöva åka till exempelvis Filipstad då det tar både tid och resurser.

– Det är ju för barnen i skolan, att de ska ha möjligheten att få godkänt i alla ämnen för det får man inte om man inte klarat simprovet, det är jätte viktigt. Sen är det viktigt att öka simkunnigheten bland  befolkningen sen så tror vi också att en simhall är något nytt som ändå visar bilden av en framtidstro, säger Susanne Grundström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Hällefors.

Väldiskuterad fråga

Frågan om simhall i Hällefors är inte en ny fråga, den har länge varit på tapeten. Senast frågan var uppe i kommunfullmäktige gick den inte igenom. Det var en röst som avgjorde utfallet, man är alltså minst sagt delade i frågan. Även invånarna tycker olika om en eventuell simhall.

Är en simhall i Hällefors en viktig fråga för dig?

– För mig är det en viktig fråga. För att jag tycker om att bada och vill gärna träna simning, det är en bra träning för mig, säger Ing-Marie Bosshammar som berättar att det är besvärligt att ta sig till Filipstad.

Men det finns även de invånare som tycker att en simhall skulle bli en för stor driftkostnad.

–Om vi ska ta det här badhuset, det behöver vi ju men jag tror det blir för dyrt i drift, sa Göte Frisk till SVT Örebro och valturnén som åkte runt till länets kommuner under våren.

Så säger partierna om bygget av en simhall i Hällefors:

Mycket bra förslag:

Socialdemokraterna

Moderaterna

Ganska bra förslag:

Vänsterpartiet

Ganska dåligt förslag:

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Mycket dåligt förslag:

Grythyttelistan

Landsbygdspartiet Oberoende

Källa: Valkompassen SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet