Bilden är från LO Sveriges Twitterkonto som skärmdumpat ett inlägg på Moderaternas Facebooksida. Rödmarkeringen är LO:s egen. Foto: TT och skärmdump @LOSverige/Twitter

Kommer vi bli provanställda på livstid?

Uppdaterad
Publicerad

”Moderaterna verkar inte kunna något om svensk arbetsrätt”, twittrar LO och hävdar att Moderaternas politik kommer att leda till att folk blir provanställda på livstid. SVT:s Faktakollen har granskat det uppmärksammade påståendet.

Påstående:”Tar du bort turordningsreglerna blir det provanställning på livstid.” (LO Sverige i en tweet, 12 april.)

LO:s påstående kom i samband med att man lanserade sin valkampanjfilm ”Trygghet för vanligt folk”.

Faktakollen

I filmen görs ytterligare en rad långtgående påståenden om vad som kommer hända med arbetsrätten om Alliansen vinner valet, bland annat att de vill avskaffa den fasta anställningen, att ingen får bli sjuk och ingen får skaffa barn.  

Filmen har väckt kritik och en förnyad debatt om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (las).

”Sist in, först ut”

Las kom 1974 och ändrades 1982 till att även inkludera provanställning och visstidsanställning.

En anställd kan inte bli uppsagd hur som helst, bara om man misskött sig eller om det råder arbetsbrist. Grundprincipen när det råder arbetsbrist är att den som har jobbat längst på sin arbetsplats ska ha ett utökat anställningsskydd jämfört den som jobbat på arbetsplatsen en kortare tid.

Har två personer jobbat lika länge och har ”tillräckliga kvalifikationer” ska den som är äldre få förtur att stanna kvar. Turordningsreglerna har redan ändrats en vända sedan lagen kom till och i dag kan företag med högst tio anställda redan välja att undanta två nyckelpersoner från turordningsreglerna om de bedöms nödvändiga för verksamheten.

Arbetsgivaren kan också med undantag från kollektivavtalet handplocka anställda som kan vara kvar, men det kräver att facket och arbetsgivaren är överens om att frångå reglerna i las.

Moderaterna vill förändra turordningsreglerna och istället för ”sist in, först ut” vill man ändra systemet så att kompetens väger tyngre än i dag.

Kompetens viktigare än arbetstid?

Men innebär det att kompetens ska vägra tyngre än hur många år man varit på sin arbetsplats?

På höstens partistämma klubbade Moderaterna att turordningsreglerna ska ändras till att ”i högre grad baseras på kompetens”.

När SVT:s Faktakollen ber om en precisering och frågar om kompetensen ska väga tyngre än antalet år i arbetet eller om kompetens ska kunna trumfa ålder om två anställda konkurrerar om anställningstid får vi inget tydligt svar.

Moderaterna menar att det ännu inte finns något utarbetat förslag och att de vill förhandla förändringen tillsammans med parterna, det vill säga Svenskt näringsliv och fackföreningarna.

”En amerikansk arbetsmarknad”

I sociala medier har partiet gått längre – till exempel i ett Facebookinlägg:

”Turordningsreglerna i LAS ska i högre grad baseras på kompetens, inte antal år i arbetet” och i debatten har Moderaternas hållning tolkats som att kompetens ska trumfa arbetad tid.

– Tar man bort den delen av las då har vi ingen anställningstrygghet utan då blir det en amerikansk arbetsmarknad också i Sverige där arbetsgivaren kan välja och vraka vem som får behålla jobbet eller inte”, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Expressens webbprogram Bara politik när han försvarade kampanjfilmen.

Men ingenstans har Moderaterna sagt att turordningsreglerna helt ska försvinna, att fasta anställningar ska avskaffas, eller att alla per automatik blir provanställda.

I nuläget är det också oklart om förändringarna ens blir av. Först måste Alliansen vinna valet. Sedan måste partierna internförhandla – och det är stora skillnader mellan dem (se faktaruta).

”Ökar arbetsgivarens makt”

När SVT:s Faktakollen kontaktar LO Sverige för en kommentar står de fast vid att Moderaterna vill förändra turordningsreglerna så att kompetens väger tyngre än själva anställningstiden. De menar att påståendet ”provanställning på livstid” är själva andemeningen, speciellt om man väger in Moderaternas flaggning att även återanställningsrätten ”bör ses över”.

– Om man tar bort turordningsreglerna då blir man utsatt för arbetsgivaren godtycke så enkelt är det. Det innebär inte att alla arbetsgivare kommer att säga upp alla, de flesta tycks nog vara kompetenta för sitt arbete kan man hoppas. Men det ökar ju makten för arbetsgivaren som blir avsevärt större och rättssäkerheten för arbetstagaren blir avsevärt sämre och det är i det perspektivet som man ska se det, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Sammanfattning: Nej, vi kommer inte bli provanställda på livstid om Moderaternas förslag blir verklighet. SVT:s Faktakollen har granskat LO:s påstående och finner det faktiskt helt fel. Baserat på den fakta som finns i dag vill Moderaterna inte ta bort turordningsreglerna men förändra dem så att kompetens väger tyngre än i dag. Än så länge är det oklart på vilket sätt. Dessutom måste alla allianspartierna komma överens.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från politiska makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Uppdatering:

  • Rättelse 2018-04-25: I en tidigare version hade vi skrivit LO-förbundet, det är nu ändrat till LO eftersom det är centralorganisationen som gjort påståendena.
  • LO:s Valledare heter Johan Ulvenlöv, och inget annat.

Källor:

  • Lagen om anställningsskydd
  • Moderatenas motion om las
  • Moderaternas förslag
  • Intervju Johan Ulvenlöv, valledare på LO
  • Intervju, Torbjörn Johansson avtalssekreterare på LO
  • Intervju, med Charlie Levin pressekreterare, Moderaterna
  • Intervju, Maria Mikkonen, arbetsmarknadsekonom, Moderaterna
  • Intervju, med Anna Bergendahl, politiskt sakkunnigt arbetsmarknadsutskott, Moderaterna

Finns redan i dag majoritet i riksdagen

  • Både Centerpartiet och Liberalerna anser att kompetens ska väga tyngre än anställningstiden.
  • Centerpartiet vill undanta turordningsreglerna för alla företag med upp till 50 anställda.
  • Liberalerna vill låta fem anställda undantas för små och medelstora företag (under 49 anställda) samt införa ett ”avgångsvederlag”, en summa som kompenserar anställda som får gå.
  • Kristdemokraterna vill att fyra anställda ska kunna undantas i alla företag.
  • Även Sverigedemokraterna vill utöka företagens möjligheter att göra undantag från turordningsreglerna.
  • Redan i dag finns alltså en majoritet i riksdagen som är för någon form av uppdatering av las.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet