SD-ledaren Jimmie Åkesson talade på Järvaveckan. Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD) på Järvaveckan: Slöjförbud i svensk förskola

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen talade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson på Järvaveckan. Han presenterade där förslaget att förbjuda slöja på förskolebarn.

– Sverige står vid ett vägskäl. Ska vi fortsätta vara ett segregerat, splittrat land, där parallella samhällen tillåts växa fram eller ska vi bryta den utvecklingen, inledde han sitt tal med.

Jimmie Åkesson sa att Sverige alltid haft invandring och också skulle ha det under Sverigedemokratiskt styre.

Järvaveckan 2018

– Det ska vara en invandring som är reglerad och som vi kan hantera. Vi måste också ställa krav på dem som kommer till vårt land att de måste anpassa sig till hur vårt samhälle fungerar. Man kan inte förvänta sig att leva precis som man gjorde i sitt hemland, sa han och fick applåder.

”Slöja symbol för förtryck”

Han talade om att i Sverige strävar vi efter jämställdhet, behandlar djur bra och söker samförstånd och presenterade under sitt tal förslag för att skydda barn mot islamism och hedersförtryck.

Barn som fyllt tre år, har två utlandsfödda föräldrar och som lever i utanförskapsområden ska ha obligatorisk förskola. Det var ett av förslagen som Jimme Åkesson kom med. Han vill dessutom att det ska vara slöjförbud för barn på svenska förskolor.

– Slöja, burka och niqab inte bara är religiösa symboler. De är också symboler för kvinnoförtryck, för värderingar som inte hör hemma i vårt land. Svensk förskola ska erbjuda barn ett fredat rum. Fredat från förtryck och islamism.

”Svenska enda tillåtna samtalsspråket”

Skolor som inte följer förbudet kan antingen bötfällas eller stängas enligt Jimmie Åkesson, som också konstaterade religionfrihet i Sverige inte ger en rätten att göra vad som helst i religionens namn.

Ett annat förslag som han presenterade handlade om att personalen på förskolor.

– Språkkraven för anställning inom förskolan ska ses över och skärpas. Svenska ska vara det enda tillåtna samtalsspråket, med undantag för särskild språkpedagogik, sa SD-ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet