Jacob Forssmed (KD) talar på politikerveckan i Järva Foto: SVT

KD: Sätt föräldrarna i skolbänken

Uppdaterad
Publicerad

Politikerveckan i Järva rullar på och under kvällen talade Kristdemokraternas tillförordnade ledare Jakob Forssmed. Klyftorna på arbetsmarknaden, trygghet och skola stod i fokus. Och även föräldrarna ska utbildas.

Likt de flesta partiledare som talat under veckan vände sig Jakob Forssmed till Järvaborna när han inledde sitt tal.  

– Jag har stor respekt för allt ni bidrar med till vårt samhälle. Samtidigt finns problem som ni lever med som uppmärksammas för lite, sa Forssmed.

Politikerveckan i Järva

SE MER: Här kan du höra hela talet

Ökande klyftor

KD ledaren beskrev ett Sverige med ökande klyftor på arbetsmarknaden, trots en brinnande högkonjunktur. 

– Denna tudelade arbetsmarknad riskerar att skapa ett tudelat samhälle, sa Forssmed.  

Han menade, likt sina kollegor i Alliansen, att det är högre krav på bidragsystemet och fler enkla jobb som är lösningen. Bland annat vill KD ha introduktionsanställningar med lägre ingångslöner.

-Vi måste se till att arbetsmarknadsdörren står öppen, att första steget på jobbtrappan inte är för högt. Och då duger det inte med en passiv regering som hindrar människor från att komma till sin rätt, sa Forssmed.

10.000 fler poliser

Den tillförordnade partiledare talade också om behovet av trygghet på alla platser i Sverige.    

-Vi Kristdemokrater vill  att det utbildas och anställs 10.000 fler poliser, fler än något annat parti vill. Hälften nationellt och hälften kommunalt, med stark lokal förankring, sa Forssmed.

LÄS MER: Fortsatt dystert för Kristdemokraterna

Utbildningsträffar för föräldrar

Jakob Forssmed talade också om skolan och dess betydelse för integrationen.  

– En skola som fungerar, den ger alla kunskap, bildning och gemensamma värden. Det är ett fundament för en fungerande integration, sa Forssmed. 

KD kommer enligt Forssmed att satsa på att rekrytera de mest kunniga lärarna till de skolor där de behövs mest. Men han talade också om föräldrarnas ansvar för barnens skolgång och lanserade två nya förslag. 

Dels vill KD införa så kallade utbildningsträffar för alla föräldrar. Dessa träffar ska äga rum utanför skoltid, under den första halvan av höstterminen i årskurs ett, fyra och sju.

5 dagar ledigt för föräldrar

Partiet vill också ge alla föräldrar rätt till fem dagars tjänstledighet per år, för att kunna vara med delaktiga i sina barns uppväxt och skolgång. Föräldrarna ska ha råd att ta ut dessa obetalda dagar eftersom KD också vill införa ett jobbskatteavdrag på 500 kronor i månaden för alla föräldrar.

Avslutningsvis riktade KD-ledaren åter kritik mot den rödgröna regeringens brist på reformvilja.

– Sverige behöver en stark reformkraft, den stavas Kristdemokraterna och den stavas Alliansen, sa Forssmed.

LÄS MER: Alliansen hotar med misstroendevotum

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet