Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i Agenda. Foto: SVT

Kinberg Batra: ”Går inte att låtsas som om SD inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick tidigare i veckan ut med beskedet att Moderaterna vill fälla regeringens budget före nästa riksdagsval. I Agenda pressades hon i frågan.

– Mitt uppdrag är att genomföra moderatpolitik. Det är ett annat politiskt landskap än förr. Det har krävt diskussioner – och det är ingen hemlighet att vi inte är överens, men vi moderater kommer göra allt vi kan för att genomföra vår politik, säger Anna Kinberg Batra.

”Parti som inte förändrats”

När Moderatledaren fick frågan om hennes uppfattning om Sverigedemokraterna förändrats nyligen, då hon i torsdags öppnade för samarbete med partiet, svarade hon såhär:

Har din uppfattning om SD som ett rasistiskt parti ändrats?

– Nej, och det är ett parti som inte förändrats. Det är ett parti som vi inte ska samarbeta med i regeringsställning. Det är ett parti med värderingar som sätter grupper mot varandra och som bygger på invandringsfrågan. Det är värderingar som inte tar ansvar för rikets säkerhet. Det är uteslutet att ha de i regeringen.

På frågan om varför hon valt att öppna för detta samarbete just nu, och inte för flera månader sedan, svarade Kinberg Batra att hon nyligen ”kommit fram” till slutsatsen om att det inte längre går att låtsas om att SD inte finns.

– Jag skulle aldrig rösta på SD, men det är problematiskt att låtsas som om de inte finns.

Moderatledaren ombeds då bekräfta att hon tycker att det är värt att söka stöd hos SD för att få igenom Moderaternas politik – ett påstående hon inte dementerar, men inte heller bekräftar. Istället upprepas hållningen om att Moderaterna och Alliansen måste genomföra sin politik, utan att vara rädda för hur resten av riksdagen kommer rösta.

Hon skiljer på samarbete i riksdagen och regering.

– Jag är inte beredd att inleda regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, lika lite som jag är det med Vänsterpartiet.

Att hon har ändrat sig i frågan bygger, enligt henne, på att det har förts en diskussion inom Moderaterna, och mellan allianspartierna, om hur man ska agera.

– Den tror jag att alla partier måste föra, därför att det politiska landskapet är ett annat nu än det var för tio år sedan.

Åkesson: ”Det är positivt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt till SVT Nyheter han välkomnar Kinberg Batras utspel om att vilja fälla regeringen.

– Det är positivt att man efter mer än halva mandatperioden äntligen har insett att man vill införa sin egen politik, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.