Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra talar under politikerveckan på Järvafältet. Foto: Christine Olsson/TT

Kinberg Batra angrep kvinnoförtryck: ”I Sverige råder jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

När moderatledaren Anna Kinberg Batra talade på Politikerveckan i Järva i kväll angrep hon kvinnoförtryck och patriarkala värderingar.

– Om man inte står ut med att se en kvinna röra sig ute i samhället, då får man stanna hemma själv i stället, sa Anna Kinberg Batra.

Det var en hårt pressad Anna Kinberg Batra som talade vid Politikerveckan i Järva i kväll. Sjunkande opinionssiffror har lett till att flera partikamrater vill få bort henne.

I Järva har Moderaterna ett mycket lågt stöd. Anna Kinberg Batra har i flera debatter och intervjuer återkommit till ämnet ”problemen i förorten” men har då ofta talat om det i termer som ”hårdare tag” och ”mer befogenheter till polisen”.

Politikerveckan i Järva

LÄS MER: Moderaterna tappar förtroende: ”Vi kan vända detta”

Kvällens tal kom dock att handla mycket om jämställdhet och värderingar. I talet tog Anna Kinberg Batra upp vikten av att invandrare rättar sig efter normer och regler i det svenska samhället. Hon tog särskilt upp förtryck av kvinnor.

– Alla som lever i Sverige måste rätta sig efter normer och värderingar som gäller här. För i Sverige råder jämställdhet. Punkt.

”Sådana värderingar hör inte hemma här”

Kinberg Batra underströk att i Sverige har ingen rätt att på grund av religion, kultur eller kontrollbehov hindra någon annan från att gå ut och röra sig fritt, träffa sina kompisar, besöka ett badhus, jobba eller skaffa sig en utbildning.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra om kritiken

– Sådana värderingar hör inte hemma här. Inte här på Järvafältet, och inte någon annanstans i det svenska samhället heller, sade hon.

”Stanna inne själva”

Moderatledaren uppmanade de män som inte står ut med att se en kvinna röra sig fritt i samhället att stanna inne själva.

LÄS MER: SCB: Moderaterna tappar kraftigt i Stockholm

Hon vände sig till dem som tänker bestämma vem dottern ska få träffa på kvällen, om hon får spela fotboll, vara med i aktiviteter som alla andra eller vem hon vill gifta sig med.

– Du tar hennes frihet. Till dig vill jag säga en sak: Det får du inte i Sverige.

Integrationsplikt

Därför vill Moderatledaren införa en integrationsplikt som ställer krav på samhällsorientering och språkkunskaper.

– Krav, krav, krav, kanske någon tänker då. Ja, så är det. För Sverige är alltså ingen kravlös gemenskap.

”Ni hör inte hemma här”

Anna Kinberg Batra vill också göra det enklare att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror och vill inrätta ett rättscentrum där polis, åklagare, socialtjänst och domstol samsas under samma tak.

Därför hade hon också ett budskap till kriminella i utsatta områden som trakasserar, bränner bilar, kastar sten på polisen, skjuter och mördar på öppen gata.

– Ni hör inte hemma här. Ni förstör bostadsområden och för människor som vill leva ett vanligt vardagsliv, sade Kinberg Batra.

LÄS MER: Både hopp och oro inför Järvaveckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet