• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att det går långsamt verkar ändå små framsteg göras i klimatomställningen. Det menar Thorsten Mauritsen, klimatprofessor vid Stockholms universitet. Foto: Storyblocks

Klimatprofessorn: Vi har verktygen för att nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av koldioxid måste minska för att nå 1,5-gradersmålet och majoriteten av svenskar tror att utsläppen i Sverige ökar, enligt en Novus-undersökning – men det är faktiskt precis tvärt om.

51 procent av svenskarna tror att Sveriges utsläpp har ökat de senaste 30 åren, att fossilfria produkter är väldigt dyrt och att teknikens potential är låg, enligt en Novus-undersökning som Fossilfritt Sverige har gjort.

Men utsläppen i Sverige har faktiskt minskat med 30 procent sedan 1990, vilket bara åtta procent av de tillfrågade tror. Undersökningen visar att klimatomställningen i Sverige har kommit längre, kostar mindre och har större potential är vad många människor tror.

Klimatkrisen

– Det är verkligen förvånande att svenska folket har så pass dålig koll, säger klimatprofessorn Thorsten Mauritsen.

Han säger att utsläppen länge ökade i takt med den ekonomiska utvecklingen, men runt år 2000 så började utsläppen i stället att plana ut.

– Man hade kanske förväntat sig att de skulle fortsätta stiga men enligt kurvan har man lyckats skapa välstånd utan att utsläppen ökar vilket bådar gott inför framtiden.

Har lyckats knäcka kurvan

De tekniska innovationer som har varit betydande för att knäcka kurvan är bland annat billigare vindkraft, solceller och elbilar.

– Det har blivit billigare eftersom efterfrågan finns och företagen vågar investera i utvecklingen, enligt Mauritsen.

Utsläppen av koldioxid från Sverige har minskat sedan 1990-talet men för att klimatmålen ska nås måste förändringarna ske globalt.

– För att få stopp på den globala uppvärmningen behöver man få ner utsläppen nära noll över hela jorden. De utsläppen ökar på global nivå, säger Mauritsen.

Redovisning av växthusgaser

När man redovisar territoriella utsläpp av växthusgaser brukar man endast räkna med fossil koldioxid, metan och dikväveoxid (lustgas) som omvandlas till koldioxidekvivalenter.

Utsläppen av växthusgaser i Sverige – alltså endast (fossila) koldioxidutsläpp, metan och lustgas – var cirka 48 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2021.

Utsläppen av biogen koldioxid var cirka 53 miljoner ton koldioxid samma år.

Att de biogena koldioxidutsläppen i dag är större än de från fossila bränslen beror på att Sverige under många år styrt om från fossil energi till biobaserad energi.

Sverige och Finland har mycket större biogena utsläpp än andra EU-länder. Samtidigt binder den svenska skogen genom fotosyntesen varje år mer koldioxid än de sammantagna utsläppen. 

Källa: Naturvårdsverket, SLU och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet