Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm om hoten. ”Man vill påverka personalen för att få fördelar” Foto: Fredrik Larsson/SVT

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör: ”Större respektlöshet mot våra medarbetare”

Uppdaterad
Publicerad

De unga männen har begått grova brott i gängens namn. Men trots att de nu sitter inlåsta fortsätter våldet. SVT Nyheter har gått igenom incidentrapporter från landets anstalter – som vittnar om hur gängmännen fortsätter hota och misshandla innanför murarna.

Våldet på landets anstalter ökar. Förra året rapporterades över 1 100 vålds- och hotincidenter mellan intagna, enligt Kriminalvårdens statistik.

Samtidigt har antalet gängkriminella i fängelse ökat kraftigt de senaste åren.

– Vi har i dag närmare 1 000 klienter kopplade till organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Det är en ny utmaning för oss, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

SVT Nyheter har tagit del av incidentrapporter från Sveriges anstalter som rör hot och våld mellan intagna. Drygt 120 personer har varnats mer än tre gånger de två senaste åren, flera av dem kopplas till de kriminella nätverken.

Tre exempel

• Man, 22 år

Dömd till närmare 14 års fängelse för två gängmord i Järvaområdet. Inne på anstalten har våldet fortsatt och 22-åringen fick tre varningar förra året.

Vid ett tillfälle befann han sig med tio andra i en cell. När de lämnat rummet upptäckte personal att en person var blodig i ansiktet.

I somras skedde en liknande händelse. Flera intagna sprang in i en cell där det pågick ett slagsmål, när personal kom in på avdelningen ramlade en intagen ut från rummet med skador.

• Man, 20 år

Sköt ihjäl en man i Husby centrum 2021 och dömdes till fängelse i nio år och tio månader för mordet. Tiden på anstalt har varit stökig och resulterat i flera varningar.

Han har hotat personal, deltagit i slagsmål och vid ett par tillfällen befunnit sig i rum där personer sedan hittats skadade. Vid ett annat tillfälle kastade 20-åringen en torkställning och en kastrull mot andra intagna.

• Man, 22 år

Dömdes för det uppmärksammade dubbelmordet i Danmark 2019. Inne på anstalten har han fått flera varningar efter att ha hotat andra intagna.

I mars utbröt “tumult med ett tiotal intagna” i matsalen på avdelningen. Mannen slog flera slag mot en annan intagen och tog sedan upp en stol innan slagsmålet upphörde. I förhör sa han: “Jag är oskyldig och jag har inte tagit upp någon stol”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.