MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått mycket kritik sedan det blivit känt att han spenderat jul och nyår på Kanarieöarna. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kritikstorm efter Eliassons resa till Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har fått mycket kritik sedan hans julresa till Kanarieöarna blivit känd.

På Facebook rasar många i kommentarsfälten mot Eliassons resa.

– Jag tycker det är oerhört provocerande och omdömeslöst att den högsta myndighetschefen väljer att åka utomlands, säger Susan Rose från Stockholm.

En av de som kommenterat på SVT:s Facebooksida är Susan Rose från Stockholm. Hon blir provocerad av MSB-chefen Dan Eliassons utlandsresa.

– Han reser till sin dotter när vi andra uppmanas att stanna, säger hon till SVT.

Avstår själv från att resa

Susan Rose är dansk och svensk medborgare och har avstått helt från att resa, både inom Sverige och till Danmark.

– I julas kunde vi inte åka ner och besöka min dotter i Göteborg. Hon fick sitta alldeles ensam. Jag skulle kunna åka ner till mina danska släktingar, men det har jag inte gjort för att undvika att sprida smittan mellan länderna.

”Förtroendet förbrukas”

Efter Dan Eliassons resa tycker hon MSB tappat i trovärdighet.

– Förtroendet förbrukas ju. Rätt beteende hade varit att följa myndigheternas råd till befolkningen och inte rest, speciellt inte utomlands.

”Tilltron noll”

Även MSB:s egen facebooksida har fyllts med reaktioner. Många ifrågasätter varför de ska följa myndighetens förordningar och rekommendationer när inte dess egen generaldirektör gör det.

”Tilltron till denna myndighet är i dag noll. En person som Dan Eliasson kan inte sitta kvar om vi i Sverige ska ha något förtroende för myndigheter”, skriver en person.

MSB:s presstjänst säger att myndigheten inte vill kommentera reaktionerna.

”Känns lite för hårt”

Jan Karlsson, ordförande för fackförbundet ST vid MSB, säger att inga medlemmar hört av sig med synpunkter på Eliasson.

– Spontant känns det lite för hårt att han ska behöva avgå på grund av det här. Han har ju inte brutit mot lagen.

Ordföranden för Saco och Seko vid MSB, har inte heller fått några reaktioner.

Möte med Damberg

Sedan resan blev känd har inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelat att han ska möta Eliasson för att diskutera händelsen.

”Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

”Nödvändig”

Dan Eliasson gav på lördagen sin bild till Expressen, som var först med att rapportera om resan.

– Jag har en dotter som jobbar här. Jag firade jul med henne och min familj. Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.

Fakta: Dan Eliasson

Dan Eliasson är född 1961 och uppvuxen i Garpenberg i Dalarna. Sedan 2018 är han generaldirektör och alltså högsta chef för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Redan samma sommar fick myndigheten och generaldirektören kritik för bristande beredskap i samband med de omfattande skogsbränder som då härjade.

Innan dess var Eliasson rikspolischef och basade då bland annat under den stora och omdebatterade omorganisationen av polisen 2015. Han kritiserades då från flera håll, inte minst internt inom polisen. Förutom kritik rörande omorganisationen fick Eliasson skulden för sjunkande uppklarningsresultat och att poliser lämnar yrket i missnöje.

Tidigare har Eliasson också hunnit vara generaldirektör för Försäkringskassan, Migrationsverket samt tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen (Säpo). Han har en juristexamen vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.