Foto: TT

Kungen om branden: ”Är en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Carl XVI Gustav är på plats i Ramnäs för att följa utvecklingen av branden.

Klockan 14:30 kom han ut till det väntande pressuppbådet.

– Jag har fått en intressant redogörelse. De gör ett jättebra jobb, sade kungen.

Skogsbranden i Västmanland

Kungen fortsatte med att beklaga den skog som ”gått till spillo”, och sade återigen att han känner djupt med de drabbade markägarna. Han sade också att allmänheten måste ha förståelse för att informationen ibland går långsamt.

– Man gör så gott man kan, men det är mycket information som ska ut. Man måste vara varsam med informationen, annars kan det hända saker som man inte vill, säger kungen.

Vill titta närmare på flygen

Kungen sade att han själv ville titta närmare på hur flygverksamheten fungerade, men att det kunde bli svårt på grund av röken. Han sade att han alltid försöker hålla sig informerad om vad som händer i landet, och att hans skogsintresse gjorde att det var viktigt att komma till Ramnäs.

– Natur är natur, och naturen kommer tillbaka, men det är klart att det är tragiskt för dagens generation som jobbat med skogen, säger kungen.

– Detta är mer än en vanlig skogsbrand, det är en katastrof och det är stora värden som försvinner.

Kommer du att ta dig närmare själva branden?

– Jag vet inte om jag kommer närmare branden för att titta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet