Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Klas” berätta om utskrivningen av läkemedel. Foto: Sara Cosar/SVT

Läkaren: ”Har aldrig gjort det för pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

I åratal skrev han ut stora mängder opioider till sina patienter. Först efter en anmälan från det lokala apoteket tog det stopp. Nu berättar läkaren ”Klas” om hur förskrivningarna skenade – och varför han inte sa nej. 

– Det kan hända att jag är korkad eller naiv, men jag har aldrig gjort det för pengar, säger han. 

”Klas” ställer upp på intervju med SVT men vill vara anonym. Flera av patienterna i det lilla samhället i Mellansverige där han arbetade levde ”alternativa livsstilar”, menar han. Däremot vill Klas inte kalla dem missbrukare.

– Jag har ofta samlat på mig tunga patienterna som ingen vill ha, med komplexa problem och som inte riktigt passar in i sjukvårdens ramar. Nu har jag också förstått att flera av dem var mycket manipulativa.

SVT Nyheter granskar

”Ser läkaren som privat langare”

I mars 2020 kom den första anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Det lokala apoteket hade sett hur flera av Klas patienter gjorde enorma uttag av tunga beroendeframkallande mediciner. Inom loppet av fem månader gjordes ytterligare två anmälningar.

”Han skriver ut obegränsat med opiater till den som vill” skrev en anonym anmälare. “Patienten ser läkaren som sin privata langare”, skrev en annan. 

I augusti 2020 kritiserades han av Ivo för fem fall av överförskrivningar. Av utredningen framgår bland annat att han skrev ut stora mängder tramadol till en av sina patienter under våren 2020. Receptet gjorde det möjligt för patienten att hämta ut 16 tramadol-tabletter om dagen. 

”Hisnande konsumtion”

En annan patient hade tillgång till 54 tabletter av den starka opioiden oxikodon varje dag. Klas själv beskriver konsumtionen som ”hisnande” i journalen. Ändå fortsatte förskrivningarna. Idag säger han att han inte vill kännas vid att han skrivit ut så stora mängder.

– Det är fel på apoteken. De ska ju inte expediera i den storleksordningen, säger han.

200 anmälningar varje år

Ivo väljer att inte yrka på ett stopp för Klas förskrivningar hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. I sin utredning bedömer de att Klas blivit medveten om sina brister och vidtagit åtgärder för att sluta.

Klas är en av de läkare som anmälts för att ha skrivit ut farliga mängder narkotika de senaste åren. SVT:s granskning visar att ytterst få av de hundratals anmälningarna ledde till några konsekvenser för läkarna.

Har du tips? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet