Leif GW berättar hur den så kallade ”dödspatrullen” arbetar.

Leif GW om ”dödspatrullen”: ”Prislappen ligger på några hundra tusen”

Publicerad

I SVT:s kriminalprogram ”Veckans brott” tar man upp den så kallade ”dödspatrullen”, alltså den gruppering som under flera år misstänks ligga bakom skjutningar i västra Stockholm och som har beställningsmord som affärsidé.
– Prislappen ligger på några hundra tusen upp till en halv miljon när det gäller likasinnade, säger Leif GW Persson.

”Dödspatrullen” misstänks ligga bakom flera mord i Stockholmsområdet. I gruppens kärna ingår fyra män på 20-21 år som har ett enormt våldskapital. Två av de fyra sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott och anses av källor i den kriminella miljön vara försvagade, vilket gör dem till lättare måltavlor för deras fiende. Runt kärnan finns ett tiotal unga män mellan 20-30 år.

Enligt uppgifter både till SVT Nyheter och Dagens Nyheter har den unge mannen som sköts ihjäl under måndagen på en pizzeria i Rinkeby haft kontakt med båda sidorna i konflikten, vilket inte sågs med blida ögon.

Poliskomissarie Gunnar Appelgren bekräftar i SVT:s ”Veckans brott” att en sådan konstellation finns, men vill inte kalla dem för ”dödspatrullen”, som de döpts till i media.

– Jag skulle inte vilja använda det ordet. Det man pratar om när man säger ”dödspatrullen” är en del av ett kriminellt närverk där man blivit oense och där man splittrats och det fortsätter i någon form av konflikt, säger han.

Tar betalt för att mörda

Enligt polisens hypotes har nätverket en uttalad affärsidé: att mörda mot betalning.

– Affärsidén i den här grupperingen, som är mellan fyra till åtta stycken i någon form an kärna, är att ta uppdragsmord. Att de tar mord från andra kriminella och tjäna pengar på det.

Enligt Leif GW Persson ligger prislappen på hundratusentals kronor.

– Det ligger på några hundra tusen upp till en halv miljon när det gäller likasinnade. Men om det är en vanlig människa eller till och med en notabilitet då blir det ju en helt annan prislapp. Men det är inget de reflekterat över eftersom de inte får några sådana beställningar. De är en del av den här uppgörelsen och det är här de har sina kunder, säger Leif GW Persson.

”Unga med en extrem brutalitet”

Att ”beställa” ett mord och att fenomenet används som affärsidé har länge förekommit i kriminalhistorien. Men i just detta fall sticker de ut, tycker Gunnar Appelgren.

– Det vi ser är unga människor med en extrem brutalitet som har det som en affärsidé, säger han.

Vad motiven är till de senaste skjutningarna är inte känt, men polisen arbetar efter två hypoteser:

– Antingen är det en hämnd för någonting som har hänt tidigare, eller så vill man fortsätta trycka på en gruppering som blivit försvagad på något sätt, tror Gunnar Appelgren.

En anledning till att polisen inte lyckats lagföra de misstänkta gärningsmännen är för att dessa brott skiljer sig från ett ”vanligt” mord.

– De har en enastående förmåga att hålla käften. Både gärningsmän och offer, säger Leif GW Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningar i Rinkeby

Mer i ämnet