Stefan Löfven Foto: TT

Löfven: Man kan inte lagstifta fram ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven(S) har inget emot att med Alliansen diskutera regler som ska underlätta arbetet i riksdagen, men han betonar att sådana regler inte får ändra demokratins grundläggande spelregler.

– Att gå in i riksdagen och säga att nu tänker vi bestämma hur olika partier får rösta. Den avgränsningen kan bli väldigt, väldigt farlig, säger han.

Därför kan Löfven till exempel inte tänka sig att förbjuda ett parti att rösta på andra budgetmotioner än sin egen. De problem som hans minoritetsregering har ställts inför måste, enligt statsministern, lösas genom samarbete mellan partier.

– Lagparagrafer kommer aldrig att kunna tvinga fram ansvarstagande. Du kan inte lagstifta fram ansvar, säger Löfven.

Han betonar också att samtal om ändrade regler för riksdagsarbetet bör involvera diskussioner med bland annat statsvetare, om principiella utgångspunkter.

– Att hasta igenom något några månader före ett extraval, det är kanske inte den bästa lösningen, säger Löfven.

I en  debattartikel skriver partiledarna för C, FP och KD plus Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra i dag att de vill ha ” ett regelverk för hur den konstellation som har störst parlamentariskt underlag ska kunna genomföra sin ekonomiska politik.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet