Foto: SVT

Lööf (C): Jobb nyckeln till integration

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en kamp om värderingar i hela västvärlden och då krävs förändringar som håller ihop Sverige snarare än splittrar det. Det säger Centerledaren Annie Lööf när hon presenterar sin vision för Sveriges framtid.
– Jag vill se ett samhälle som bygger på tillit i stället för misstro, säger hon.

Ett vägval där Sverige ska välja riktning, med vissa krafter som vill backa bandet till en svunnen tid och andra som vill gå framåt. Så beskriver Annie Lööf höstens svenska val i SVT-programmet  ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”, där varje partiledare får tala fritt om sin syn på framtiden.

Bland krafterna som på hemmaplan vill backa bandet räknar Lööf upp nazister och islamister, och i utlandet auktoritära ledare som ungerske Viktor Orban eller brittiska politiker som rör sig mot ett utträde ur EU.

– Den kamp mellan värderingar som pågår i hela västvärlden är en kamp som jag vägrar att förlora, säger hon.

– För när misstro breder ut sig, behöver vi skapa tillit. När främlingsfientligheten börjar slå rot, behöver medmänsklighet växa.

Jobb nyckel till integration

Frågor om integration och invandring har tagit stor plats i den politiska debatten inför valet. Den tar också stor plats i Lööfs tal, där hon knyter frågan nära till jobb och arbetslöshet.

Lööf beskriver jobb och företagande som nyckeln till fungerande integration av folk som kommer till Sverige från andra länder. Då kan det inte vara lika ”dyrt och krångligt” som i dag, säger hon.

Då krävs det, enligt Lööf, jobb med lägre ingångslöner för folk i utsatt ställning på arbetsmarknaden – nyanlända men också unga, långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning.

– Misslyckas vi med jobben misslyckas vi också med integrationen, säger hon.

– Då kommer vi att få lida för det under lång tid framöver.

”Jag väljer att gå framåt”

Sammanfattningsvis säger Lööf att hon vill se ett samhälle och ledarskap som lyfter företagare, ”river den mur som byggts upp kring arbetsmarknaden”, står upp för medmänsklighet och som bygger på tillit i stället för misstro.

Hon efterlyser ett Sverige som är mer ”modernt och företagsamt”, grönare och tryggare och där människor kan bestämma mer över sitt eget liv, som hon uttrycker det.

– Vi står inför ett vägval och jag har valt min väg. Jag väljer att gå framåt.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet