Socialminister Lena Hallengren är kritisk till Moderaternas förslag. Hon menar att LVU redan i dag kan tillämpas om barnen far illa på grund av att föräldrarna är inblandade i kriminell verksamhet.

M-förslag kritiseras: ”Polisen behöver inte fler ansvarsområden”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag om att ge polis och åklagare möjlighet att tvångsomhänderta barn till gängkriminella får kritik både från politiskt och rättsligt håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att polisen inte behöver fler ansvarsområden.

”Barn till gängkriminella kan redan i dag omhändertas av socialtjänsten”, skriver hon i en kommentar till Ekot.

Moderaterna vill göra det lättare att tvångsomhänderta barn vars föräldrar ingår i kriminella gäng. I Ekots Lördagsintervju säger M-ledaren Ulf Kristersson att man vill ge polis och åklagare befogenhet att omhänderta barn enligt Lagen om vård av unga, LVU.

Men förslaget får mothugg från Socialdemokraterna. Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till Ekot att polisen inte behöver fler ansvarsområden.

”Barn till gängkriminella kan redan idag omhändertas av socialtjänsten med stöd av LVU”, skriver hon.

Vänsterpartiet är också kritiska och menar att ett omhändertagande behöver ske på ett reglerat och säkert sätt.

Professor menar att barn kan få betala priset

Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, menar att den tillämpning av LVU som Kristersson föreslår riskerar att gå ut över barnen.

Hon menar att det är märkligt att att ge polis och åklagare samma befogenhet som socialtjänsten och understryker att LVU är en skyddslagstiftning och inte en strafflagstiftning.

– Han pratar om att man ska omhänderta barn för att de inte ska rekryteras in i gängkriminalitet. Men att omhänderta barn och att ta dem från deras familjer, det är som att barnet ska betala priset, säger Leviner i en intervju med Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.