Kraftigt höjda tullavgifter på stål skulle slå hårt mot flera EU-länder, bland dem Sverige. Foto: TT/SVT

Malmström: Löfven måste vara väldigt tydlig mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

När statsminister Stefan Löfven i veckan möter Donald Trump så måste han vara tydlig i sin kritik mot import-tullar på stål. Det säger Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handel, till SVT:s Agenda. Men hon tillägger att det ser mörkt ut att försöka få presidenten att ändra sig.

När statsminister Stefan Löfven på tisdag träffar Donald Trump så blir han den förste EU-ledaren att möta den amerikanska presidenten efter det uppmärksammade utspelet om import-tullar på stål och aluminium.

Utspelet tycks ha satt igång en hämndspiral med hot. Efter Trumps utspel om ståltullar hotade EU med att införa strafftullar på bland annat Harley Davidson-motorcyklar och Levis-jeans – något som i sin tur fick Trump att hota med skatt på europeiska bilar.

”Förödande konsekvenser”

Kraftigt höjda tullavgifter på stål skulle slå hårt mot flera EU-länder, bland dem Sverige. Det är något som Cecilia Malmström (L), Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handel, hoppas att Stefan Löfven understryker vid mötet med Trump.

– Det är inte säkert att han lyckas med det men vi hoppas att han kommer tala om att det här får förödande konsekvenser för Europa, men också för USA och resten av världen och handelsklimatet.

Hur tydlig måste han vara enligt dig?

– Jag tror att han måste vara väldigt tydlig men jag är rädd att det inte hjälper. Vi har ju under sex månaders tid försett Vita huset och handelsdepartementet med siffror, argument och samtal. Jag har flera gånger mött dem personligen, vi har pratat på telefon, vi har skrivit och jag vet att flera europeiska statsministrar och vår ambassad i Washington har försökt att bearbeta och visa faktaunderlag på vad det här skulle betyda men det verkar som om president Trump har bestämt sig för detta.

Mer om de amerikanska ståltullarna och Löfvens USA-besök i kvällens Agenda 21:15 i SVT2 och i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet