Foto: TT

Eliassons avgång välkomnas – men nya jobbet ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Många oppositionspolitiker är nöjda med att Dan Eliasson slutar som rikspolischef. Däremot ifrågasätts det att han får fortsätta inom Myndighetssverige.

”Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som också är en viktig myndighet”, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Kristdemokraterna anser att regeringen borde ha sparkat Eliasson mycket tidigare och att det är fel att han får ansvar för en ny myndighet.

– Med tanke på att han inte lyckats bygga ett förtroende i Polismyndigheten som är en så central myndighet för tryggheten i Sverige, så tycker jag inte att det är är lämpligt att han får ett nytt toppjobb inom staten, säger KD:s gruppledare i riksdagen Andreas Carlson till TT.

– Speciellt för en myndighet som har ett jätteviktigt uppdrag med tanke på totalförsvaret. Det finns snart ingen myndighet han inte har varit chef för. Det är väl bara Arbetsförmedlingen, och dit borde han ha skickats fast av andra skäl, säger han.

Ifrågasätter nytt uppdrag

Moderaterna anser att regeringen borde ha flyttat på Dan Eliasson tidigare, och har tidigare krävt hans avgång. Partiet tycker också att det är märkligt att han nu får bli chef för MSB.

– Vi menar att Dan Eliasson har saknat förtroende inom svensk polis och inte skött det uppdraget tillräckligt väl. Det jag reagerar på är att regeringen bara verkar använda tillsättandet av generaldirektören för MSB som ett sätt att lösa att man vill avsätta rikspolischefen, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé (M) till TT.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund ifrågasätter att Dan Eliasson får ta över ansvaret för ytterligare en myndighet. Jobbet som generaldirektör blir hans fjärde inom Myndighetssverige.

”MSB ska nu bygga upp det nya svenska civilförsvaret inför de ökade hoten från terrorister och Putin. Märkligt att då till GD utnämna en misslyckad S-märkt rikspolischef”, skriver Björklund på Twitter.

Vill se nytt polisledarskap

Sverigedemokraterna ställer sig också ifrågasättande till att Eliasson får tar över som generaldirektör för MSB.

”Det är givetvis väldigt positivt för polisen att Dan Eliasson slutar som rikspolischef. Däremot är det mycket märkligt att han samtidigt tilldelas ett nytt jobb som myndighetschef för MSB”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Facebook.

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter att hon vill se ett nytt ledarskap inom polisen.

”Här har såväl Eliasson som regeringen brustit. Bra att han nu slutar. Det är ett viktigt steg på vägen för att skapa arbetsro i organisationen och öka tryggheten i hela landet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet