Elisabeth Marmorstein: Att SD röstar på M:s budget är inte så konstigt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för M:s och KD:s gemensamma budget, meddelade Jimmie Åkesson. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på M:s och KD:s budget kan det innebära att övergångsregeringens budget faller. Vad innebär det egentligen? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor – här är hennes viktiga svar.

1. Om det nu blir en lösning mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, kan regeringen då få styra på en M+KD-budget?

– Ja, åtminstone till en början. En ny regering kan däremot lägga en ändringsbudget efter årsskiftet. Men skatteförändringar till exempel, med en sänkt inkomstskatt, kan man inte ändra. Det skulle ligga kvar.

2. Vad bli nästa steg om Löfven blir nedröstad? Det är väl knappast självklart att Kristersson får en ny chans? Lööf har väl heller inte signalerat att C skulle kunna tänka sig att ändra sig angående SD?

– Det är förstås inte självklart att Kristersson får en ny chans och du har rätt i att Lööf inte har signalerat att hon ändrat sig. Lööf har ju även sonderat för sig själv som statsminister så en omröstning om henne ska inte uteslutas. Vi har i dag tre statsministeromröstningar kvar innan det blir extraval, vilka som kommer att föreslås kan vi inte veta i dag.

3. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna med en gemensam budget, är det möjligt?

– Om S,C, L och MP kommer överens så kan de skriva ihop sig om en gemensam reservation i finansutskottet där de lägger till saker till övergångsbudgeten, tex slopad värnskatt som är ett viktigt krav från L. Sen kan de komma överens om ändringsbudgetar som de kan lägga i början av nästa år.

4. Ska man rösta på budget igen om det blir ett extraval?

– Den budget som går igenom nu kommer att gälla för nästa år men en ny regering kommer att lägga ändringsbudgetar efter årsskiftet, det gäller även om vi får ett extraval. Det man inte kan ändra i januari är sänkningar av inkomstskatten, det ske beslutas om före årsskiftet.

5. Hur skulle S, C, L, MP få Vänsterpartiet att rösta ja till Stefan Löfven?

– Genom att inte ge efter på alla de krav som C och L ställer. Löfven kan inte provocera Jonas Sjöstedt för mycket med en för tydlig högergir, det skulle inte hans parti heller acceptera. Så för Löfven handlar det om att vara någorlunda överens med Sjöstedt om var de röda linjerna går. 

6. Om nu C och L kommer fram till ett samarbete med, och med stöd av S och MP, krävs ju även stöd av V. Jag förstår inte hur C kan acceptera detta med tanke på vad som sagts om ytterlighetspartierna.

– Det de brukar referera till är att de inte behöver stöd av V mer än i statsministeromröstningen. Sedan räknar de med att V inte skulle rösta som M, SD och KD, därmed är ett stöd av dem inte nödvändigt. V skulle ju i det tänkta scenariot tex lägga egna budgetar och sedan följa praxis och lägga ner sina röster i en slutvotering om en budget.

Se hela sändningen av veckans Marmorstein svarar på SVT Play. Läs samtliga frågor och svar nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet