Märta Stenevi (MP) vill skriva ett juniavtal

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är beredda att sätta sig vid förhandlingsbordet med V, S och C för att få till ett juniavtal.

Det säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

– Jag tror att det skulle vara väl värt ett sådant försök, säger hon i Morgonstudion.

Det är ännu oklart vad som kommer att hända efter gårdagens misstroendeomröstning som fällde Stefan Löfven som statsminster.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är dock tydlig med att hon inte kommer att stötta ett konservativt regeringslaternativ.

– Vi har en ganska tydlig bild av vad vi inte vill se. En Moderatledd regering som sitter i knät på Sverigedemokraterna är inget önskeläge för Miljöpartiet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hon öppnar i stället upp för att inleda förhandlingar om ett juniavtal med V, S och C.

– Vi har förhandlat budget med Centern och med Vänstern i olika omgångar. Och jag ser att vi har likheter som vi hade kunnat enas kring. Jag ser att vi hade kunnat arbeta med klimat och miljö, jag ser att vi hade kunnat arbeta med jämställdhet. Jag ser att vi hade kunnat arbeta med en lång rad frågor, säger hon.

– Sedan vet jag också att det finns frågor där vi vi står långt ifrån varandra. Men om man inte har satt sig ned och försökt är det svårt att veta om man hade kunnat komma framåt. Jag tror att det skulle vara väl värt ett sådant försök.

Hänger på att få ihop en budget

Det var frågan om fri hyrssättning i nyproduktion som fick V att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven.

Hur V och C skulle kunna mötas på den punkten i ett eventuellt juniavtal menar Märta Stenevi är något som får avgöras vid förhandlingsbordet.

– Det det hänger på nu är att titta på om vi kan få ihop en budget. Den kommer inte bli den mest socialistiska budgeten i historien. Den kommer inte bli den mest liberala budgeten i historien. men den skulle definitivt inte bli en högerkonservativ budget som vi fick hösten 2018. Det ligger i farans riktning nu, säger Märta Stenevi.

Ingen förhandling med L

Nyamko Sabuni sade innan måndagens omröstning att Liberalerna skulle ge fortsatt stöd till Stefan Löfven för att fullfölja januaröverneskommelsen. Nu kommer partiet i stället eftersträva en M-ledd regering med stöd av SD.

Enligt Märta Stenevi finns det i nuläget inga planer på att även inkludera L i ett juniavtal.

– Jag beklagar det och sätter mig vilken dag som helst i förhandling igen. Men jag ser inte det nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.