• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det har brunnit i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

SD:s Mattias Karlsson: Vi sviker inte våra väljare. Foto: SVT

Mattias Karlsson: Ansvaret vilar på Löfven

Publicerad

I går gav Sverigedemokraterna besked om att de tänker rösta emot regeringens budget. Den nuvarande kaotiska situationen är statsminister Stefan Löfvens ansvar, säger SD-ledaren till SVT i dag.

– Jag tycker att ansvaret vilar på Stefan Löfven. Jag har varit väldigt tydlig, precis som Jimmie Åkesson var före mig, med att vi är beredda att föra förutsättningslösa samtal med alla partier och föra en dialog. Vi vet att vi bara har 13 procent av rösterna och inte kan få genomslag på alla våra frågor. Men vi blev ändå tredje största parti och därför tycker vi att det är rimligt att man för någon typ av samtal med oss, säger Mattias Karlsson i Gomorron Sverige.

Något ansvar har ni väl ändå om ni nu bryter mot praxis och lägger ned era röster?

– Det här med praxis är ju inga lagar utan något man kan hålla sig ganska fritt till. Vårt ansvar handlar framför allt om att få en så stabil och konstruktiv samhällsutveckling som möjligt. Vi är faktiskt genuint oroade; vi har Europas största invandring och en integrationsproblem som inget parti verkar ha lösningen på, och samtidigt ska man kraftigt öka invandringen. Då måste man öka trycket på de andra partierna, säger Karlsson.

”Vi sviker inte pensionärerna”

Om de lagt ned sina röster så hade en budget som de anser vara skadlig för Sverige röstats igenom, menar Mattias Karlsson.

Men ni röstar faktiskt emot en del förslag ni stödjer – det handlar om pensioner, höjd a-kassa, mer pengar till äldrevården. Hur förklarar ni det för era väljare?

– I vårt eget budgetförslag finns det satsningar på detta. Vi satsar mycket mer på detta än de rödgröna.

Sveriges pensionärer skrev ett öppet brev i förra veckan där de uppmanade SD att inte fälla budgeten för pensionärernas skull. Detta säger Mattias Karlsson beror dels på att många i PRO har rötterna i arbetarrörelsen, dels på att de måste ha missat delar av den rödgröna budgeten.

Men vad kan ni förlora om era egna väljargrupper anser att ni sviker dem?

– Men vi sviker inte dem. Vi tror inte på den rödgröna finansieringen. De gör löften med monopolpengar.

”En omöjlig ekvation”

Sverigedemokraterna och Mattias Karlsson har gjort klart att de kommer att rösta emot alla budgetar som föreslår en ökad invandring.

– Jag tycker inte att det är ett särskilt extremt krav. Om inte vi ger röst åt de som vill minska invandringen, vem ska då göra det?

Karlsson menar att de fortfarande är öppna för en dialog med Alliansen, trots att partierna själva sagt att de inte vill samarbeta med SD.

– De vill inte samarbeta med varandra och de vill inte samarbeta med oss. Det är i förlängningen en omöjlig ekvation. Om Alliansen tänker sig att de ska regera efter det här måste de ju få stöd från något håll. Om Alliansen och de rödgröna bestämmer sig för att deras viktigaste fråga är en ökad invandring då bör de samregera utifrån det. Då får vi axla rollen som Sveriges enda oppositionsparti. Den nuvarande situationen där ingen pratar med någon kan inte bestå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet