Miljöpartiets språkrör Åsa Romson Foto: SVT

Miljöpartiet KU-anmäler regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kommer under dagen att lämna in en KU-anmälan mot försvarsministern och utbildningsministern, skriver partiet i ett pressmeddelande.
– Jag blev bestört när jag hörde talas om att man försöker kringgå embargot mot Kina, säger Åsa Romson.

Det är förbjudet att exportera vapen till Kina. Via ett bulvanupplägg via Kungliga Tekniska Högskolan vill försvarsmyndigheten FOI ändå samarbeta med den hårdföra diktaturen. Samarbetet rör en programvara som kan användas för massförstörelsevapen, kan Uppdrag granskning avslöja.

MP anmäler

Med anledning av uppgifterna i Uppdrag granskning har nu Miljöpartiet beslutat att lämna in en KU-anmälan mot försvarsministern Karin Enström (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det är de som varit ansvariga på departementen och de bör ha varit informerade, säger hon till SVT.

Romson säger att Sverige inte ska bidra med vapen till diktaturer eller samarbeta med diktaturer för att ge dem mer vapenmakt. I det här fallet handlar det om ett dataprogram som kan användas till kärnvapen.

– Jag blev bestört när jag hörde talas om att man försöker kringgå embargot mot Kina. Jag tror att vi har en uppluckring i den svenska kulturen, även från myndigheter och departement, i synen på vapensamarbeten med diktaturer. Vi har sett en ökad vapenexport till diktaturer under alliansens år vid makten, och det finns en risk att det här sprider sig på så sätt att man bli slapphänt med att uppmärksamma vilka samarbeten som är känsliga, säger hon.

Romson ser ett behov av strängare regler.

– Vi måste se om det finns en myndighetsstruktur och en styrning från departement och regering som behöver granskas. Det enda sättet att få reda på det är att anmäla till KU, som ska titta på om ministrarna har haft inblick eller borde ha haft inblick i detta.

S: Generaldirektören lär kallas

Socialdemokraternas utrikestalesperson Urban Ahlin, som ansvarar för frågor som rör vapenexport, räknar med att riksdagen kommer att agera apropå FOI:s upplägg om Edge.

– Jag utgår från att såväl försvarsutskottet som utrikesutskottet kommer att kalla generaldirektören för att få klarhet i det här för det är helt enkelt en orimlig ordning att deras forskningsprojekt ska gå så snett som det har gjort i det här fallet, säger Ahlin till TT.

”Vapenexporten ett moras”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger till SVT att vänsterpartiet vill skärpa lagstiftningen kring vapenexport.

– Det är uppenbart att hela vapenexportsystemet är ett moras. Sverige är en av värdens största vapenexportörer per person, och vi exporterar till stenhårda diktaturer. Vi tappar vår trovärdighet i hela utrikespolitiken, säger han.

”Exportkontrollrådet borde ha tillfrågats”

Torbjörn Björlund (V), sitter i Exportkontrollrådet som ISP ska rådgöra med. Han säger till SVT att eftersom det handlar om ett kontroversiellt samarbete borde rådet ha tillfrågats.

– Jag är ganska säker på att de skulle fått ett nej. Jag vet inte om det är därför de tagit en annan väg, för att vara säkra på att få igenom det, säger han.

Björlund säger att Vänsterpartiet stöder Miljöpartiets KU-anmälan av försvarsministern och utbildningsministern.

– Det har blivit en kultur vad gäller vapenexporten att vi inte alltid tar det den demokratiska vägen.

SVT har sökt försvarsminister Karin Enström för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Kinaaffären

Mer i ämnet