En taxibil lämnas övergiven i ett naturreservat. En vecka senare hittas en man död några hundra meter bort. Foto: Fredrik Larsson, SVT

Mordmisstänkt tonåring följde offret i sociala medier

Publicerad

En av de tonåringar som misstänks ha mördat en 26-årig man i naturreservatet Hjälstaviken följer offret i sociala medier. Det visar SVT Nyheters kartläggning. 

– Det är klart att det är intressant, säger åklagaren Moa Blomkvist. 

Fem ungdomar mellan 15 och 18 år sitter häktade misstänkta för det uppmärksammade mordet i Hjälstaviken i Enköpings kommun. Fyra av dem är bröder. 

Det var i slutet av mars som en taxibil hittades övergiven vid naturreservatet och en vecka senare hittades en 26-årig man, som anmälts försvunnen, död några hundra meter därifrån. 

Fallet omgärdas av stark sekretess, men SVT Nyheter kan berätta att en av de misstänkta följer mordoffret i sociala medier. Åklagaren Moa Blomkvist har tidigare sagt att ingen av de misstänkta haft en nära relation till mannen, som är från Stockholmsområdet. 

– Vi har bra uppfattning om vilka kontakter de misstänkta har haft på sociala medier. Än så länge är det inget som har varit avgörande, men det är klart att det är intressant.  

Huruvida det är via sociala medier de har lärt känna varandra är något som utreds. 

– Vi har hämtat in en stor mängd bevisning, där ingår de misstänktas aktiviteter på sociala medier, säger åklagaren.

Häktade på sannolika skäl

En av de misstänkta tonåringarna är bosatt nära mordplatsen medan övriga bor i Uppsala- eller Eskilstunatrakten. Den äldste brodern, 18-åringen, är tidigare dömd för misshandel och har under längre perioder bott på olika ungdomshem. Hans tre yngre bröder är ostraffade. 

Den femte misstänkta, en 15-årig flicka, är också ostraffad. Enligt uppgifter till SVT Nyheter känner hon en av bröderna sedan tidigare. 

Under torsdagen omhäktades en av bröderna, en 16-åring. De övriga är fortsatt häktade för mord på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Samtliga nekar till brott. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Mordet i Hjälstaviken Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet