• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger du till föräldrar som har barn på förskolan? Se Morgan Johansson (S) svara på SVT:s frågor. Foto: Johan Dernelius

Morgan Johansson (S): Kommunerna behöver svara på statens satsningar

Uppdaterad
Publicerad

Bryta nyrekryteringen och bättre respons från kommunerna på statens satsningar. Det tror Morgan Johansson (S) är nyckeln för att minska våldsbrotten.

– Det finns ingen regering som har satsat mer på rättsväsendet än vad vi har gjort, säger justitieministern.

Nattens skjutning i Örebro är den sjunde bara i år. Två unga män hittades skjutna på en skolgård och avled senare av sina skador.

– Rättsväsendet kommer att göra allt för att gripa de här gärningsmännen och ställa dem till svars för sina brott, säger Morgan Johansson (S).

Trots det ökade skjutvåldet i Sverige ser Morgan Johansson inte regeringens arbete som något misslyckande.

– Vi har just nu fler poliser än någonsin tidigare, med bättre verktyg än tidigare. Vi har också fler frihetsberövade än någonsin tidigare och även större möjligheter med kameraövervakning.

”Överskott på 52 miljarder”

Han menar att rättsväsendet och polisen gör sin del – men att det krävs mer från kommunerna i förebyggande insatser, för att ge barn och unga de bästa förutsättningarna.

– Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör. Förra året gick kommunsektorn med ett överskott på 52 miljarder kronor, då tycker jag att man kan kräva att kommunerna då också gör de satsningar som behövs i skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.

Nyrekryteringen inom kriminaliteten måste brytas, enligt Morgan Johansson (S).

– För varje kille vi tar, så finns det ytterligare en eller ett par som är redo att kliva i de där skorna som blir tomma.

Reaktioner på Twitter

Flera partiledare har reagerat på Morgan Johanssons uttalande.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på Twitter att ministerns ”gömmer sig i vanlig ordning”:

”Kommunerna har inte ansvaret för gängkrigen, det är du Morgan. Efter åtta år med S-regeringen har du kommit kommit fram till detta. Jag har faktiskt sagt så sedan din slips var modern. Nu senast med 16 miljarder mer på skolan än S.”

Även KD-ledaren Ebba Bush har reagerat på Twitter:

”Pinsamt. Morgan Johansson måste vara svensk mästare i att skylla ifrån sig. Titta på utvecklingen. Finns det något annat statsråd i modern tid som misslyckats på det sätt han gjort?”

Även Moderaternas rättspolitisk talesperson riktar kritik mot Morgan Johansson på Twitter.

I klippet nedan: Kommunpolitikerna efter dödsskjutningarna: ”Vi kan göra mer”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Örebro reagerar starkt på dubbelmordet och både Anders Åhrlin (M) och John Johansson (S) är överens om att det kan göras mer för att förhindra liknande händelser. Foto: Ella Daneshmand/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.