En anställd hos norska kriminalpolisen har gjort uppskattningsvis 30 sökningar i den kontroversiella appen. Foto: TT

Norska polisen bekräftar: Använde kontroversiell AI-tjänst för att utreda övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Den norska kriminalpolisen bekräftar nu för NRK att man använt den kontroversiella ansiktsigenkänningstjänsten Clearview AI. Samtidigt skickar bolagets grundare ut ett uttalande där han bemöter några av uppgifterna om bolagets expansion utanför USA.

I Sverige har Datainspektionen inlett en tillsyn för att ta reda på om och i så fall i vilken utsträckning som svenska myndigheter har använt sig av Clearview AI.

Detta sedan amerikanska Buzzfeed News rapporterat att myndighetsrepresentanter i 27 länder utöver USA – däribland Norge, Sverige, Danmark och Finland – enligt en läckt kundlista använt sig av ansiktsigenkänningstjänsten.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Norska NRK avslöjar nu att den norska polisen har använt sig av appen. En anställd på Kripos, motsvarigheten till svenska kriminalpolisen, har registrerat sig på en 30 dagars prövoperiod som företaget erbjuder myndighespersoner och under den tiden gjort uppskattningsvis 30 sökningar, uppger myndigheten för NRK.

– Licensen är inte längre aktiv och avslutades när provperioden löpt ut. Syftet med sökningarna var att titta på möjligheterna till identifiering inom området sexuella övergrepp mot barn, skriver kriminalpolisen i ett svar till NRK.

Grundaren: Stort intresse men inga kontrakt

Clearview AI:s grundare Hoan Ton-That har under tisdagen gjort ett skriftligt uttalande som skickats ut via en PR-byrå till bland annat SVT Nyheter. Där skriver han att bolaget mottagit förfrågningar från brottsbekämpande myndigheter över hela världen, men att man inte har några kontrakt utanför USA och Kanada.

Han skriver också att bolagets marknadsföringsmaterial återspeglat ett väntat internationellt intresse för bolaget, inte aktiva klienter eller kontrakt. Detta syftar på en karta som Buzzfeed publicerat, där bland annat Sverige finns markerat, och som uppges komma från en Clearview-presentation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Mer i ämnet