Det yngsta barnet är ett år gammalt. De andra barnen är 2, 3, 5, 5 (tvillingar) samt 7 och 8 år. Foto: Privat

Patricio Galvez sju barnbarn hittade i Syrien – här är bilden på återföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Den döda IS-terroristen Michael Skråmos sju barn lever – nu har de fått träffa sin morfar Patricio Galvez, som vill få hem dem till Sverige igen.

– De är sjuka, de måste bort från lägret, säger han till SVT Nyheter.

Terroristerna Michael Skråmo och hans hustru, Patricio Galvez dotter, hade fyra barn när de reste till krigets Syrien för att gå med i Islamiska staten. I dag är båda döda och deras sju barn – paret fick ytterligare tre barn – föräldralösa.

Som SVT Nyheter har berättat tidigare har Patricio Galvez rest till Syrien för att hitta sina barnbarn. Då visste han inte vare sig var de befann sig eller om de var i livet. Nu har göteborgaren återförenats med samtliga sju barn, som befinner sig i ett läger i norra Syrien.

Barn till IS-terrorister

– Alla barnen lever! Jag är så lycklig, säger Patricio Galvez till SVT Nyheter.

”De får inte mycket mat och är undernärda”

Samtidigt är han orolig över barnbarnens hälsa.

– De är sjuka, de måste bort från lägret. De får inte mycket mat och är undernärda, säger han.

Patricio Galvez uppger också att han blev förhörd innan han fick träffa barnen en kort stund.

– Jag hoppas på att få träffa dem på onsdag igen.

Kurderna har sagt att Patricio Galvez får ta hem barnen men svenska myndigheter har ännu inte gett besked om de får komma till Sverige.

”Jag står för det här”

Patricio Galvez har tidigare fördömt Islamiska staten.

– Alla vet vad IS är för organisation. Min kamp har varit fokuserad på att rädda sju oskyldiga barns liv. Allt dåligt som har hänt, allt det onda, inget har med barnen att göra. De bara rena offer, sa han då och fortsatte:

– Anledningen till att jag visar mitt ansikte är att jag står för det här. Dessa barn och alla andra barn som är föräldralösa och som befinner sig där är oskyldiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet