Peter Forsman, Bedrägeriexpert på Fidi, som analyserat bolagen i härvan för SVT:s räkning: ”Jag har aldrig sett nåt liknande. Det är extremt komplext att utreda vilket gör det problematiskt även för myndigheter. Det är hundratals bolag och även seriösa aktörer har vävts in.” Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Ny mobiloperatör i nära samarbete med bolag som pekas ut i miljardhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Flera etablerade företag har täta band till några av de företag som pekas ut i den misstänkta miljardhärvan med mobiltelefoner. Det visar SVT:s granskning. Till exempel har mobiloperatören Chilimobil ägarband till ett bolag som Skatteverket pekat ut som delaktigt i härvan.

Nyligen avslöjade SVT att amerikanska mobildistributören Brightstar pekas ut som delaktig i mobilhärvan.

Brightstar tillbakavisar Skatteverkets påståenden, men är inte det enda etablerade företag som haft täta kontakter med bolag i härvan.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Chilimobil är en ny mobiloperatör i Sverige men välkänd i Norge, där man beskrivs som uppstickaren mot Telenor och Telia.

SVT:s granskning visar att när företaget i fjol bestämde sig för att etablera sig i Sverige så gjorde man det tillsammans med ett företag som nu pekas ut i den omfattande bedrägerihärvan. Active Business Group, ett extremt framgångsrikt bolag på den svenska mobilmarknaden: startat av personer från bland annat just Brightstar, och som nu sålde mobiler till Brightstar från det också snabbt expanderande företaget Iskana i Västerås.

ABG gick in som delägare med plats i styrelsen hos svenska Chilimobil, som i sin marknadsföring uppger att ”vi har verkligen inga miljarder i plånboken”, men med ABG fick de en ägare med stora resurser. Enligt årsredovisningen omsatte ABG närmare 3,6 miljarder.

Men i slutet av förra året kom ett beslut som pausade framgångssagan. Skatteverket krävde ABG på över en halv miljard och hävdade att bolaget varit en del av den omfattande bedrägerihärvan.

”Agerat i god tro”

SVT har varit i kontakt med ABG:s vd som tillbakavisar anklagelserna, framhåller att man bara sålt ungefär 400 mobiltelefoner till Chilimobil, och menar att man blivit lurade av Iskana. ABG har överklagat beslutet och uppger att man förbereder både en JO-anmälan och juridiska processer mot Skatteverkets tjänstemän. I sitt överklagande hänvisar man bland annat till ett marknadsföringsmaterial från Iskana, där Västeråsföretaget beskrivs som en internationell jättekoncern.

– Skatteverket hävdar att vi agerat i ond tro, men vi har agerat i god tro, säger ABG:s vd till SVT.

Han säger sig säker på att vinna i slutänden, men uppger att man tills vidare tvingats stänga ned all verksamhet och säga upp personalen.

Enligt Chilimobils svenske grundare Hans Carlsson känner Chilimobil till Skatteverkets beslut men litar på ABG:s förklaringar och kommer inte att låta det påverka samarbetet.

– När det gäller Skatteverkets beslut så ligger händelserna före Chilimobil så jag har ingen anledning att kommentera dem.

I ett pressmeddelande uppger Chilimobil att man blir ”genuint ledsna” över att ”dras in i en sådan här sak av SVT” och upprepar att ”varken vi eller de (ABG) har gjort något fel och är heller inte misstänkta för brott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet