Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Thomas Hertz ser det som osannolikt att pengarna betalas tillbaka.

Nya domen i jättehärvan: Tunga fängelsestraff – alla åtalade döms

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga fem åtalade döms till fängelse, på upp till sex och ett halvt år, i den senaste domen i den så kallade mobilhärvan. Samtliga får också näringsförbud, i två fall tio år.

När åtalet väcktes i oktober beskrev Ekobrottsmyndigheten brottsligheten som ett upplägg av ”synnerligen samhällsfarlig art”.

– Det är en halv miljard av våra gemensamma pengar som skulle ha gått till vård, skola och omsorg som nu inte kan göra det, sa kammaråklagare Thomas Hertz till SVT Nyheter.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Han konstaterade då också att det är mycket osannolikt att staten kommer att få tillbaka några pengar (se video).

Samtliga åtalade har nekat till brott.

I en kommentar till domen skriver Thomas Hertz att domen ligger i linje med hans yrkanden.

”En intressant del är att de tilltalade för egen del inte tjänat så mycket på upplägget. Domstolen har ändå sett allvarligt på deras brottslighet, vilket inte alltid blir fallet när det kommer till ekonomisk brottslighet. De tilltalade har dock varit möjliggörare av allvarlig brottslighet. Det är enligt min uppfattning helt rätt att det ska kosta att vara kuggar i stora brottsmaskinerier och det är främst på det sättet man effektivt kan motarbeta organiserad ekonomisk brottslighet”.

Över 50 förundersökningar

Mobilhärvan handlar totalt sett om miljardbelopp, och över hundra bolag som just nu granskas i över 50 förundersökningar hos Ekobrottsmyndigheten. Genom en påhittad kedja av handel med framför allt mobiltelefoner ska de utpekade bolagen ha kunnat begära tillbaka moms som aldrig betalats in – som en ren utbetalning från skattesystemet.

SVT:s fleråriga granskning började med ett besök hos ett framgångsrikt företag i Västerås 2019 (se video nedan) och har visat hur härvan har kopplingar till både väletablerade företag och organiserad brottslighet, att flera bolag i härvan fått hjälp av det välrenommerade finansbolaget Aros Kapital och att aktörer från härvan kan kopplas till turerna kring den kraschade småspararfavoriten Aegirbio.

Trots flera års varningar från Skatteverket dröjde regeringen med att ändra lagen på det sätt som krävdes för att affärerna skulle stoppas, och mildrade också ett ursprungligt lagförslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT

Detta döms de för

En man i 45-årsåldern från Vällingby döms för en rad fall av grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt till fem års fängelse och näringsförbud i sju år.

En man i 40-årsåldern Järfälla döms för samma åtalspunkter till sex års fängelse och tio års näringsförbud.

En man i 35-årsåldern från Bromma döms för grovt skattebrott, grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott till två års fängelse och tre års näringsförbud.

En man i 60-årsåldern från Östhammar döms till tre års fängelse och fem års näringsförbud för tre fall av grovt skattebrott, grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott.

En man i 55-årsåldern från Filipstad döms för flera fall av grovt skattebrott, grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott till sex och ett halvt års fängelse. Han förbjuds också att lämna Sverige och har fått lämna in sitt pass till Ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet